Slive z zdrobovo kremo
Sestavine
- 9 dl mleka
- 4 žlic sladkorja
- 9 žlic pšeničnega zdroba
- 1 vanilijin sladkor
- 50 g margarine
- 1 jajce
za kremo
- 45 dag sliv
- 4 do 5 žlic slivove marmelade
- malo mletih orehov za posip
Priprava
Slivam odstranimo koščice, razrežemo na drobne koščke, in če želimo, posujemo po njih kakšno žlico sladkorja (če so zelo sladke, to preskočimo, ker tako ali tako primešamo marmelado). Damo jih v nizko posodo in zdušimo do mehkega, nato pa dodamo marmelado in razmešamo ter odstavimo z ognja.
Mleko zavremo, dodamo 3 žlic sladkorja in pšenični zdrob. Kuhamo toliko časa, do postane gosto, nato pa dodamo stepen rumenjak. Maso odstranimo z ognja in dodamo margarino še v toplo kremo. Beljak stepemo, in ko se že rahlo trdi, dodamo žličko sladkorja. To nato vmešamo še v toplo kremo. Ko je dobro premešano, vzamemo šest kozarcev in jih približno dva centimetra visoko napolnimo z zdrobovo kremo, na to dodamo dušene slive, pa spet zdrobovo kremo (če imamo višje kozarce, lahko ponovimo ta postopek) in nazadnje povrh posujemo še zmlete orehe. Sladico ponudimo šele, ko je hladna.