• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Sirup iz bezgovih jagod

Deli

Natisni

Franc Uršič
08. 08. 2016

Sirup iz bezgovih jagod

Foto: Franc Uršič

Sestavine

  • 4 l vode
  • 4 kg sladkorja
  • 60 dag bezgovih jagod (lahko tudi več)
  • 6 jedilnih žlic citronke

Priprava

Bezgove jagode najprej operemo, malo zmečkamo in namočimo v 4 litrih vode. Pustimo stati 24 ur. Naslednji dan vsebino precedimo ter 30–60 minut kuhamo skupaj s sladkorjem.(kuhate lahko v pečici, s tem si prihranite skrb, da se bo kaj prismodilo) Gostota sirupa je odvisna od dolžine kuhanja. Ohlajenemu sirupu dodamo citronko, vse skupaj dobro premešamo ter nalijemo v skrbno očiščene steklenice in postavimo na temno mesto.

Drugi način priprave
Sokovnik napolnite z bezgovimi jagodami in kuhate uro in pol do dve uri, da jagode izsočite. Sok zavremo na štedilniku in mu dodamo 50dag sladkorja na liter soka, (citronka ni potrebna, lahko pa se doda jedilno žlico na liter sirupa).  Ko zavre, ga napolnimo v steklenice in  počasi ohladimo. Sirup hranimo na temnem in hladnem prostoru.

V temno vijoličnih drobnih jagodaho je prava zakladnica zdravilnih učinkovin in v zrelih jagodah so različne kisline, med katerimi sta najpomembnejši jabolčna in baldrijanova, grenčine, nekatera eterična olja in sladkor. Seveda pa ne manjka železa in vitaminov: A, B, B1, B2, C, E in v zadnjem času so odkrili še J vitamin.

Opozorilo
Bezga ne smejo uživati nosečnice, matere, ki dojijo, ker lahko vsebuje škodljive alkaloide, ki škodujejo plodu.  Ne uživajmo surovih jagod, ker z njimi lahko izzovemo slabost, bruhanje in drisko.

Bezgovih zdravilnih delov nikoli ne uživajmo surovih, uživajmo jih le v obliki čajev, sirupov, sokov, čežane, marmelad itd.  Z uživanjem bezga krepimo obrambne sposobnosti našega organizma in tako skrbimo tudi za splošno boljše počutje.

Prejšnja novica
Prigrizki
19. 02. 2016

Pica krompir

Naslednja novica
Recepti
24. 08. 2016

Slive z zdrobovo kremo

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke