• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Shranjevanje gob

Deli

Natisni

Franc Uršič
23. 09. 2018

Shranjevanje gob

Foto: Franc Uršič

Letošnja bere je odlična. Pojesti vse kar se da nabrati trenutno, bi bilo nemogoče in tudi nezdravo, saj so gobe težko prebavljiva hrana. Pozimi ali spomladi pa bi kakšna gobova omaka, ali juha popestrila obrok.

 

Mlade zdrave gobe, brez nezaželenih gostov (črvov, polžev, raznoraznih žužkov) Lahko zamrznemo kar sveže, kar v  vedno premajhnih zamrzovalnih skrinjah in omarah jemlje kar veliko koristnega prostora. Če gobe blanširamo se prostornina sicer nekoliko zmanjša, a izgubimo z odlito tekočino polovico okusa.

Mlade in dobro očiščene (nikoli oprane) gobe zrežemo na primerne rezine in jih na malo olja toliko prepražimo, da izhlapi dve tretjini tekočine. Ko se nekoliko ohladijo, jih preložimo v vrečke za shranjevanje in iztisnemo čim več zraka in vrečko neprodušno zaprem. Preden jih damo zamrzniti, vrečko z gobami sploščimo, da nastane nekakšna »palačinka« in damo v skrinjo na manjšem pekaču.

Naslednji dan odstranim pekač in gobe postavim tako, da so zložene na enem mestu.
Iz dnevno dovoljene količine (2kg) nastaneta dve vrečki. Vsaka zadošča za en obrok za 4 osebe. Če je jedcev manj, enostavno odlomimo količino, ki je primerna, ostalo pa shranimo za naslednjič.

Opozorilo: Nabirajte le gobe, ki jih poznate! Ostale pustite na rastišču, morda jih bo pobral kak boljši poznavalec. Nabiranje s knjigo v roki ni zanesljivo. Za seznanjanje z »novimi« gobami vedno poiščite poznavalca, ki mu zaupate!

Prejšnja novica
Brezmesne slane jedi
10. 09. 2018

Polnjene paprike s skuto

Naslednja novica
Recepti
20. 12. 2018

Kvočevi nudlni

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke