Rižota iz pire in špargljev
Sestavine
- 40 dag špargljev
- 20 dag pire
- žlica masla
- žlica olja
- korenček
- malo pora (10 cm, narežemo ga na ploščke debeline 2 cm)
- poper
- peteršilj
- 0,5 l vode (dodamo zelenjavno jušno kocko) ali juhe
Priprava
Šparglje pripravimo, tik preden jih uporabimo, in sicer jim odrežemo petke, ki jih lahko uporabimo za pripravo juhe, preostali del pa narežemo in posebej damo glavice. Korenček narežemo na tenke ploščke. V posodi razgrejemo maščobo in nanjo stresemo ploščke korenčka, premešamo in pokrijemo s pokrovko za dve minuti. Nato odkrijemo in dodamo na ploščke narezan por. Ko zadiši (ne smemo ga zažgati), dodamo piro, premešamo in zalijemo z vodo ter dodamo jušno kocko, solimo in popramo. Pokrijemo, in ko zavre, zmanjšamo temperaturo, rahlo odkrijemo posodo ter kuhamo približno 15 minut. Dodamo narezane šparglje, vendar brez glavic, premešamo in kuhamo pet minut, nato pa dodamo še glavice špargljev, premešamo, pokrijemo s pokrovko in kuhamo še en minuto.