• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Sladice
  • Potratna potica v kozarčku

Deli

Natisni

Katarina Jerše
05. 04. 2023

Potratna potica v kozarčku

Katarina Jerše
Foto Katarina Jerše
Sestavine za beli biskvit/temni biskvit
  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkroja
  • 3 žlice moke
  • 1 dl vode
  • 2 žlici ruma
  • za temni biskvit namesto 3 - 2 žlici moke in 1 žlica kakava
Sestavine za orehov nadev
  • 200 ga orehovih jedrc
  • 200 ml sladke smetane
  • 250 g maskarponeja
  • 2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
  • 2 žlici ruma
Sestavine za skutni nadev
  • 250 g pretlačene skute
  • sok 1 limone in naribana limonina lupinica
  • 1 vaniljin sladkor
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 300 ml sladke smetane
Sestavine za jabolčni nadev
  • 300 g naribanih jabolk
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 vaniljin sladkor
  • 1/4 žličke cimeta

Priprava biskvitov
Najprej naredimo beli biskvit. Jajca damo v skledo skupaj s sladkorjem in stepamo toliko časa, da je masa čvrsta in ne kapne od metlic. Nato postopno vmešamo moko, maso zlijemo na pekač, obložen s pomaščenim peki papirjem, in za 12 do 15 minut damo v pečico, ogreto na 180 °C. V tem času pripravimo temni biskvit, razlika je, da vmešamo najprej moko in nato kakav, potem maso razmažemo po peki papirju v pekaču. Ko je beli biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice, prelijemo ga z mešanico vode in ruma ter ohladimo, v pečici pa po istem postopku spečemo še temni biskvit.
Priprava orehovega nadeva
Orehova jedrca zmeljemo, dodamo sladkor, vaniljin sladkor in zmešamo. Hladno sladko smetano in maskarpone zmešamo in na hitro malo stepemo, temu dodamo rum in nato vse skupaj dodamo k orehom, nato še stepamo, da dobimo rahel nadev.
Priprava skutnega nadeva
Smetano stepemo do trdega. Skuto zmešamo s sladkorjem v prahu, limonino lupinico, limoninim sokom in sladkorjem, nazadnje pa temu primešamo stepeno smetano.
Priprava jabolčnega nadeva
Jabolka olupimo in drobno naribamo. V široki ponvi segrejemo maslo, dodamo naribana jabolka, sladkor, vaniljin sladkor in dušimo od deset do 15 minut. Odstavimo z ognja, dodamo cimet.
Nalaganje v kozarčke
Biskvita natrgamo na majhne kose. Nato damo v kozarček najprej plast belega biskvita, plast orehovega nadeva, beli biskvit, skutni nadev, temni biskvit, tanjšo plast orehovega nadeva, nanj še jabolčni nadev in nato kakavov biskvit, po vrhu pa z dresirno vrečko nabrizgamo skutni nadev. Potratno potico v kozarčkih damo za 2 uri v hladilnik, nazadnje jo, tik preden jo ponudimo, potresemo s kakavom v prahu.
Kozarčke za 2 uri skrij v hladilnik!

Prejšnja novica
Recepti
31. 03. 2023

Barvanje pirhov

Naslednja novica
Brezmesne slane jedi
01. 06. 2023

Nepečen breskov kolač

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke