Potratna potica v kozarčku
Sestavine za beli biskvit/temni biskvit
- 3 jajca
- 3 žlice sladkroja
- 3 žlice moke
- 1 dl vode
- 2 žlici ruma
- za temni biskvit namesto 3 - 2 žlici moke in 1 žlica kakava
Sestavine za orehov nadev
- 200 ga orehovih jedrc
- 200 ml sladke smetane
- 250 g maskarponeja
- 2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici ruma
Sestavine za skutni nadev
- 250 g pretlačene skute
- sok 1 limone in naribana limonina lupinica
- 1 vaniljin sladkor
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 300 ml sladke smetane
Sestavine za jabolčni nadev
- 300 g naribanih jabolk
- 2 žlici masla
- 3 žlice sladkorja
- 1 vaniljin sladkor
- 1/4 žličke cimeta
Priprava biskvitov
Najprej naredimo beli biskvit. Jajca damo v skledo skupaj s sladkorjem in stepamo toliko časa, da je masa čvrsta in ne kapne od metlic. Nato postopno vmešamo moko, maso zlijemo na pekač, obložen s pomaščenim peki papirjem, in za 12 do 15 minut damo v pečico, ogreto na 180 °C. V tem času pripravimo temni biskvit, razlika je, da vmešamo najprej moko in nato kakav, potem maso razmažemo po peki papirju v pekaču. Ko je beli biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice, prelijemo ga z mešanico vode in ruma ter ohladimo, v pečici pa po istem postopku spečemo še temni biskvit.
Priprava orehovega nadeva
Orehova jedrca zmeljemo, dodamo sladkor, vaniljin sladkor in zmešamo. Hladno sladko smetano in maskarpone zmešamo in na hitro malo stepemo, temu dodamo rum in nato vse skupaj dodamo k orehom, nato še stepamo, da dobimo rahel nadev.
Priprava skutnega nadeva
Smetano stepemo do trdega. Skuto zmešamo s sladkorjem v prahu, limonino lupinico, limoninim sokom in sladkorjem, nazadnje pa temu primešamo stepeno smetano.
Priprava jabolčnega nadeva
Jabolka olupimo in drobno naribamo. V široki ponvi segrejemo maslo, dodamo naribana jabolka, sladkor, vaniljin sladkor in dušimo od deset do 15 minut. Odstavimo z ognja, dodamo cimet.
Nalaganje v kozarčke
Biskvita natrgamo na majhne kose. Nato damo v kozarček najprej plast belega biskvita, plast orehovega nadeva, beli biskvit, skutni nadev, temni biskvit, tanjšo plast orehovega nadeva, nanj še jabolčni nadev in nato kakavov biskvit, po vrhu pa z dresirno vrečko nabrizgamo skutni nadev. Potratno potico v kozarčkih damo za 2 uri v hladilnik, nazadnje jo, tik preden jo ponudimo, potresemo s kakavom v prahu.
Kozarčke za 2 uri skrij v hladilnik!