Potratna potica

Sestavine za kvašeno testo
- 500 g moke
- 2 rumenjaka in 1 celo jajce
- 30 g kvasa
- 150 g masla
- 120 g sladkorja
- 125 ml mleka
- limonina lupinica,vanilijin sladkor, žlička soli
Sestavine za svetli in temni biskvit
- 4 jajca
- 4 žlice sladkorja
- vanilijin sladkor
- 4 žlice moke
- za temni biskvit 2 žlici moke in 3 žlice nesladkanega kakava v prahu
Sestavine za orehov nadev
- 600 g mletih orehov
- 200 g sladkorja
- 6 žlic ruma
- 1 jajce
- 150 ml mleka (ali sladke smetane)
- vanilijin sladkor in 4 žlice domače slivove marmelade
- 180 g rozin
Sestavine za skutni nadev
- 500 g skute
- 200 g sladkorja
- 1 vanilijin sladkor
- 2 rumenjaka in 2 beljaka
- 3 žlice pšeničnega zdroba
- sok ene limone
Sestavine za jabolčni nadev
- 4 velika jabolka
- 2 žlici masla
- 3 žlice sladkorja
- vanilijin sladkor in cimet
Priprava biskvitov
Dan preden bomo pekli potico, že spečemo biskvite. V posodo ubijemo 4 cela jajca in dodamo 4 žlice sladkorja, ter vanilijin sladkor in stepamo toliko časa, da je masa trda in tudi od mešalnih vilic testo ne sme kapljati. Nato narahlo vmešamo 4 žlice moke, maso zlijemo na pekipapir in jo razporedimo, da je malo večja, kot bo pekač, v katerem bomo pekli potico (ko se ohlaja se malo skrči). Maso biskvita damo v pečico na 180 ºC za dobrih 15 minut in na hladno. Še vročo plast odlepimo od pekipapirja.
Enak postopek velja za temni biskviti, le da smo prej moko zmešali s kakavom.
Priprava kvašenega testa
Dva rumenjaka in celo jajca stepemo ter jim dodamo sladkor, vanilijin sladkor in naribano limonino lupinico. Segrejemo mleko in v njem raztopimo maslo. V posodo stresemo moko (sama najpogosteje uporabim pol mehke in pol ostre moke). Na sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo svež kvas, dodamo žličko sladkorja, malo toplega mleka in premešamo. Po dobrih desetih minutah, ko kvas naraste na dvojno količino, dolijemo jajca s sladkorjem, segreto mleko z maslom ter premešamo. Nazadnje dodamo še žličko soli in hitro zamesimo testo, ki ga damo vzhajati pokritega s PVC-folijo ali pokrovom. Ko testo naraste, da ga je dvakrat toliko kot na začetku, ga na hitro pregnetemo in pustimo, da še enkrat naraste za enkraten volumen (po približno eni uri).
Priprava orehovega nadeva
Orehe zmeljemo. Razdelimo jih na dva dela in eni polovici dodamo sladkor in vanilijin sladkor ter jajca in rum ter zalijemo s hladnim mlekom ali smetano in dodamo marmelado, da dobimo primerno mazav nadev. Tik preden ga začnemo nanašati na testo, primešamo še drugo polovico orehov. Nazadnje dodamo še rozine, ki smo jih prej namočili v nekaj žlicah ruma (po možnosti jih namočimo že večer prej).
Priprava skutnega nadeva
Skuto pretlačimo, da je čimbolj gladka, dodamo sladkor, kislo smetano, žličko soli, vanilijin sladkor, 1 jajce, 3 žlice pšeničnega zdroba in sok ene limone ter temeljito premešamo.
Priprava jabolčnega nadeva
Jabolka olupimo, drobno naribamo ter dušimo na maslu nekaj minut, s tem da dodamo nekaj vode. Dodamo sladkor, vanilijin sladkor in cimet ter premešamo in ohladimo.
Priprava potice
Kvašeno vzhajano testo pregnetemo in razvaljamo na več kot dvojno velikost pekača, saj potrebujemo plast, s katero prekrijemo celotno potico. Pekač, ki smo ga namastili, obložimo s tem testom in na spodnjo plast namažemo orehov nadev. Nanj položimo temni biskvit in ga premažemo s skutnim nadevom. Čez položimo svetli biskvit in nanj naložimo jabolčni nadev. To je zadnja plast in preko tega potegnemo kvašeno testo ter ga zapremo po vseh robovih. Potico damo vzhajati na toplo za približno pol ure, nato pa v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200 ºC, za 15 minut, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180 ºC in pečemo še dobro uro. Zgornja plast je hitro rjava, zato jo zavarujemo s pekipapirjem ali alufolijo. Potico prebodemo in preverimo, ali je pečena. Nato jo vzamemo iz pečice, stresemo iz pekača in hladimo prek noči. Režemo jo naslednji dan.