• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Potratna potica

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
20. 12. 2022

Potratna potica

Foto Anton Jarc
Sestavine za kvašeno testo
  • 500 g moke
  • 2 rumenjaka in 1 celo jajce
  • 30 g kvasa
  • 150 g masla
  • 120 g sladkorja
  • 125 ml mleka
  • limonina lupinica,vanilijin sladkor, žlička soli
Sestavine za svetli in temni biskvit
  • 4 jajca
  • 4 žlice sladkorja
  • vanilijin sladkor
  • 4 žlice moke
  • za temni biskvit 2 žlici moke in 3 žlice nesladkanega kakava v prahu
Sestavine za orehov nadev
  • 600 g mletih orehov
  • 200 g sladkorja
  • 6 žlic ruma
  • 1 jajce
  • 150 ml mleka (ali sladke smetane)
  • vanilijin sladkor in 4 žlice domače slivove marmelade
  • 180 g rozin
Sestavine za skutni nadev
  • 500 g skute
  • 200 g sladkorja
  • 1 vanilijin sladkor
  • 2 rumenjaka in 2 beljaka
  • 3 žlice pšeničnega zdroba
  • sok ene limone
Sestavine za jabolčni nadev
  • 4 velika jabolka
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice sladkorja
  • vanilijin sladkor in cimet

Priprava biskvitov
Dan preden bomo pekli potico, že spečemo biskvite. V posodo ubijemo 4 cela jajca in dodamo 4 žlice sladkorja, ter vanilijin sladkor in stepamo toliko časa, da je masa trda in tudi od mešalnih vilic testo ne sme kapljati. Nato narahlo vmešamo 4 žlice moke, maso zlijemo na pekipapir in jo razporedimo, da je malo večja, kot bo pekač, v katerem bomo pekli potico (ko se ohlaja se malo skrči). Maso biskvita damo v pečico na 180 ºC za dobrih 15 minut in na hladno. Še vročo plast odlepimo od pekipapirja.
Enak postopek velja za temni biskviti, le da smo prej moko zmešali s kakavom.
Priprava kvašenega testa
Dva rumenjaka in celo jajca stepemo ter jim dodamo sladkor, vanilijin sladkor in naribano limonino lupinico. Segrejemo mleko in v njem raztopimo maslo. V posodo stresemo moko (sama najpogosteje uporabim pol mehke in pol ostre moke). Na sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo svež kvas, dodamo žličko sladkorja, malo toplega mleka in premešamo. Po dobrih desetih minutah, ko kvas naraste na dvojno količino, dolijemo jajca s sladkorjem, segreto mleko z maslom ter premešamo. Nazadnje dodamo še žličko soli in hitro zamesimo testo, ki ga damo vzhajati pokritega s PVC-folijo ali pokrovom. Ko testo naraste, da ga je dvakrat toliko kot na začetku, ga na hitro pregnetemo in pustimo, da še enkrat naraste za enkraten volumen (po približno eni uri).
Priprava orehovega nadeva
Orehe zmeljemo. Razdelimo jih na dva dela in eni polovici dodamo sladkor in vanilijin sladkor ter jajca in rum ter zalijemo s hladnim mlekom ali smetano  in dodamo marmelado, da dobimo primerno mazav nadev. Tik preden ga začnemo nanašati na testo, primešamo še drugo polovico orehov. Nazadnje dodamo še rozine, ki smo jih prej namočili v nekaj žlicah ruma (po možnosti jih namočimo že večer prej).
Priprava skutnega nadeva
Skuto pretlačimo, da je čimbolj gladka, dodamo sladkor, kislo smetano, žličko soli, vanilijin sladkor, 1 jajce, 3 žlice pšeničnega zdroba in sok ene limone ter temeljito premešamo.
Priprava jabolčnega nadeva
Jabolka olupimo, drobno naribamo ter dušimo na maslu nekaj minut, s tem da dodamo nekaj vode. Dodamo sladkor, vanilijin sladkor in cimet ter premešamo in ohladimo.
Priprava potice
Kvašeno vzhajano testo pregnetemo in razvaljamo na več kot dvojno velikost pekača, saj potrebujemo plast, s katero prekrijemo celotno potico. Pekač, ki smo ga namastili, obložimo s tem testom in na spodnjo plast namažemo orehov nadev. Nanj položimo temni biskvit in ga premažemo s skutnim nadevom. Čez položimo svetli biskvit in nanj naložimo jabolčni nadev. To je zadnja plast in preko tega potegnemo kvašeno testo ter ga zapremo po vseh robovih. Potico damo vzhajati na toplo za približno pol ure, nato pa v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200 ºC, za 15 minut, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180 ºC in pečemo še dobro uro. Zgornja plast je hitro rjava, zato jo zavarujemo s pekipapirjem ali alufolijo. Potico prebodemo in preverimo, ali je pečena. Nato jo vzamemo iz pečice, stresemo iz pekača in hladimo prek noči. Režemo jo naslednji dan.

Prejšnja novica
Sladice
18. 11. 2022

Carski praženec s pirino moko

Naslednja novica
Sladice
25. 01. 2023

Hitra jabolčna pita

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke