Potica z orehi in jabolki
Sestavine za testo:
- 600 g moke
- 120 g masla
- 3 dl mleka
- 3 do 4 rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 1 žlica ruma, 1 žlička soli
Sestavine za nadev:
- 400 g mletih orehov
- 3 velika jabolka
- 150 g rozin
- 2 dl mleka
- 120 g sladkorja
- 2 jajci
- 1/2 žličke kakava v prahu, rum, cimet
Postopek za testo
V kozici pristavimo in stopimo maslo, ki ga vlijemo v mleko, ki smo ga osolili. Dodamo rumenjake, sladkor, rum in sol in vse skupaj temeljito premešamo. Moko stresemo v posodo, v kateri bomo delali testo, in naredimo jamico. Vanjo nalijemo malo mlačnega mleka, nadrobimo kvas in dodamo pol žličke sladkorja, premešamo in pustimo, da naraste (5 do 10 minut). Vzhajan kvas premešamo in dolijemo mlačno maso ter gnetemo toliko časa, da dobimo gladko, mehko testo, ki se ne prijema rok. Pokrijemo s pokrovko, prek katere pogrnemo rjuho in pustimo vzhajati. Model za potice namažemo z maslom.
Priprava nadeva
Rozine preberemo, operemo, dobro odcedimo in namočimo v 2 do 3 žlicah ruma, najbolje večer preden nameravamo peči potico. Orehe preberemo in zmeljemo tik pred uporabo, potresemo s cimetom ter prelijemo z vrelim mlekom in dodamo eno do dve žlici ruma. Nekaj zmletih orehov pustimo za pozneje. Jabolka olupimo in drobno naribamo ter vmešamo k orehom. Zmehčano maslo penasto umešamo, potem pa med mešanjem posamezno dodajamo sladkor in rumenjake ter kakav, vse skupaj pa dodamo orehom, ki so se medtem že ohladili. Beljake stepemo v čvrst sneg, ki ga počasi primešamo mešanici, da dobimo bolj rahel in lepo mazav nadev.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, ob obodu testo za centimeter zavihamo, pomokamo in razvaljamo. Namažemo ga s pripravljenim nadevom – posebej pazimo, da je lepo namazano testo ob robu, kjer začnemo z zvijanjem, in potresemo s preostalimi mletimi orehi in z rozinami. Potico tesno zvijemo in položimo v pomaščen model, popikamo s tanko iglo, pokrijemo s prtom ter pustimo vzhajati. Jajce razžvrkljamo in z njim premažemo vzhajano potico, ki jo potisnemo v pečico, ogreto na 200 °C. Ko povrhu porumeni, temperaturo znižamo na 175 ºC in pečemo še eno uro (če je pečena, preverimo tako, da jo prebodemo in če je igla čista, jo lahko vzamemo iz pečice). Če povrhnjica prehitro rjavi, jo pokrijemo s peki papirjem, ki ga zadnjih deset minut odstranimo. Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo pustimo v modelu še 5 minut, nato pa jo zvrnemo na desko in premažemo s stopljenim maslom, pokrijemo s peki papirjem in prtom ter pustimo, da se počasi ohlaja.