• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Sladice
  • Potica z orehi in jabolki

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
07. 03. 2023

Potica z orehi in jabolki

Anton Jarc
Foto Anton Jarc
Sestavine za testo:
  • 600 g moke
  • 120 g masla
  • 3 dl mleka
  • 3 do 4 rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica ruma, 1 žlička soli
Sestavine za nadev:
  • 400 g mletih orehov
  • 3 velika jabolka
  • 150 g rozin
  • 2 dl mleka
  • 120 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1/2 žličke kakava v prahu, rum, cimet

Postopek za testo

V kozici pristavimo in stopimo maslo, ki ga vlijemo v mleko, ki smo ga osolili. Dodamo rumenjake, sladkor, rum in sol in vse skupaj temeljito premešamo. Moko stresemo v posodo, v kateri bomo delali testo, in naredimo jamico. Vanjo nalijemo malo mlačnega mleka, nadrobimo kvas in dodamo pol žličke sladkorja, premešamo in pustimo, da naraste (5 do 10 minut). Vzhajan kvas premešamo in dolijemo mlačno maso ter gnetemo toliko časa, da dobimo gladko, mehko testo, ki se ne prijema rok. Pokrijemo s pokrovko, prek katere pogrnemo rjuho in pustimo vzhajati. Model za potice namažemo z maslom.
Priprava nadeva
Rozine preberemo, operemo, dobro odcedimo in namočimo v 2 do 3 žlicah ruma, najbolje večer preden nameravamo peči potico. Orehe preberemo in zmeljemo tik pred uporabo, potresemo s cimetom ter prelijemo z vrelim mlekom in dodamo eno do dve žlici ruma. Nekaj zmletih orehov pustimo za pozneje. Jabolka olupimo in drobno naribamo ter vmešamo k orehom. Zmehčano maslo penasto umešamo, potem pa med mešanjem posamezno dodajamo sladkor in rumenjake ter kakav, vse skupaj pa dodamo orehom, ki so se medtem že ohladili. Beljake stepemo v čvrst sneg, ki ga počasi primešamo mešanici, da dobimo bolj rahel in lepo mazav nadev.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, ob obodu testo za centimeter zavihamo, pomokamo in razvaljamo. Namažemo ga s pripravljenim nadevom – posebej pazimo, da je lepo namazano testo ob robu, kjer začnemo z zvijanjem, in potresemo s preostalimi mletimi orehi in z rozinami. Potico tesno zvijemo in položimo v pomaščen model, popikamo s tanko iglo, pokrijemo s prtom ter pustimo vzhajati. Jajce razžvrkljamo in z njim premažemo vzhajano potico, ki jo potisnemo v pečico, ogreto na 200 °C. Ko povrhu porumeni, temperaturo znižamo na 175 ºC in pečemo še eno uro (če je pečena, preverimo tako, da jo prebodemo in če je igla čista, jo lahko vzamemo iz pečice). Če povrhnjica prehitro rjavi, jo pokrijemo s peki papirjem, ki ga zadnjih deset minut odstranimo. Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo pustimo v modelu še 5 minut, nato pa jo zvrnemo na desko in premažemo s stopljenim maslom, pokrijemo s peki papirjem in prtom ter pustimo, da se počasi ohlaja.

Prejšnja novica
Sladice
25. 01. 2023

Hitra jabolčna pita

Naslednja novica
Mesne jedi
21. 03. 2023

Pečena velikonočna šunka

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke