• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Polnjene paprike – babičin recept

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
05. 09. 2013

Polnjene paprike – babičin recept

Sestavine

  • 12 srednje velikih paprik, primernih za polnjenje
  • 1 kg mletega mesa (pol svinjskega, pol govejega)
  • 100 g pečene, rahlo dimljene slanine
  • 12 žlic riža
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 5 strokov česna
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica olja
  • sol
  • poper
  • bazilika
  • malo čilija
  • voda
  • 1 zelenjavna jušna kocka
Sestavine za omako za 4 paprike
  • nekaj žlic maščobe
  • 3 do 4 žlice moke
  • 3 dl paradižnikove mezge
  • 1 žlica mlete suhe paprike
  • pol jušne kocke
  • 1 liter tekočine (nekaj od paprik, nekaj čiste vode)
  • bazilika
  • majaron

Priprava

Riž odmerimo, operemo, zalijemo z vodo, dodamo pol jušne kocke in kuhamo polovico predvidenega časa za kuhanje riža. Nato odstavimo z ognja, da se ohladi.  Čebulo tenko narežemo na majhne koce, dodamo na majhne kocke narezano slanino, žlico olja in prepražimo. Ko začne slanina pokati, dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da ni več rožnato, nato pa solimo, popramo, dodamo baziliko, malo čilja in še nekaj časa pražimo. Meso odstavimo dodamo strt česen, paradižnikovo mezgo nato pa vmešamo še riž, tako da dobimo gladko maso.

Paprikam odrežemo vrhove, obrežemo pokrovčke in odstranimo semenje. Nato jih polnimo z maso (ponavadi 3 žlice na eno papriko, odvisno od velikosti paprike), zapremo s pokrovčkom in damo v lonec. Ko so vse napolnjene in položene v lonec, prelijemo z vodo in dodamo polovico jušne kocke. Tudi če nam je ostalo kaj mase, jo lahko dodamo v lonec k paprikam. Potem, ko zavrejo, jih kuhamo še 20 do 30 minut.

Priprava omake
Na maščobi prepražimo moko, nato pa zalijemo s tekočino od kuhanih paprik in močno mešamo z metlico, tako da nimamo grudic. Dodamo še paradižnikov mezgo, žlico mlete paprike in pol jušne kocke na liter vode in juhe. Omaka ne sme biti preredka, nato pa vanjo naložimo paprike in kuhamo na zmernem ognju 5 minut (da se prepojijo sestavine), nato pa ponudimo na krožniku. Najprej damo žlico kisle smetane, dodamo omako in razmešamo, nato pa še papriko. Ponudimo skupaj s kruhom ali pire krompirjem.
Če bomo paprike zamrznili, pa jih naložimo v vrečke ali posode za zamzrovanje, nato pa zmešamo skupaj vso omako in juho v kateri so se kuhale, ter zmešamo skupaj. Z zajemalko razdelimo omake po vseh vrečkah ali posodah, zapremo in damo v zamrzovalnik.

Prejšnja novica
Mesne jedi
06. 08. 2013

Ribja gnezda s sušenim paradižnikom

Naslednja novica
Recepti
24. 12. 2013

Božična gnezda

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke