Polnjene paprike – babičin recept
Sestavine
- 12 srednje velikih paprik, primernih za polnjenje
- 1 kg mletega mesa (pol svinjskega, pol govejega)
- 100 g pečene, rahlo dimljene slanine
- 12 žlic riža
- 2 srednje veliki čebuli
- 5 strokov česna
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlica olja
- sol
- poper
- bazilika
- malo čilija
- voda
- 1 zelenjavna jušna kocka
Sestavine za omako za 4 paprike
- nekaj žlic maščobe
- 3 do 4 žlice moke
- 3 dl paradižnikove mezge
- 1 žlica mlete suhe paprike
- pol jušne kocke
- 1 liter tekočine (nekaj od paprik, nekaj čiste vode)
- bazilika
- majaron
Priprava
Riž odmerimo, operemo, zalijemo z vodo, dodamo pol jušne kocke in kuhamo polovico predvidenega časa za kuhanje riža. Nato odstavimo z ognja, da se ohladi. Čebulo tenko narežemo na majhne koce, dodamo na majhne kocke narezano slanino, žlico olja in prepražimo. Ko začne slanina pokati, dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da ni več rožnato, nato pa solimo, popramo, dodamo baziliko, malo čilja in še nekaj časa pražimo. Meso odstavimo dodamo strt česen, paradižnikovo mezgo nato pa vmešamo še riž, tako da dobimo gladko maso.
Paprikam odrežemo vrhove, obrežemo pokrovčke in odstranimo semenje. Nato jih polnimo z maso (ponavadi 3 žlice na eno papriko, odvisno od velikosti paprike), zapremo s pokrovčkom in damo v lonec. Ko so vse napolnjene in položene v lonec, prelijemo z vodo in dodamo polovico jušne kocke. Tudi če nam je ostalo kaj mase, jo lahko dodamo v lonec k paprikam. Potem, ko zavrejo, jih kuhamo še 20 do 30 minut.
Priprava omake
Na maščobi prepražimo moko, nato pa zalijemo s tekočino od kuhanih paprik in močno mešamo z metlico, tako da nimamo grudic. Dodamo še paradižnikov mezgo, žlico mlete paprike in pol jušne kocke na liter vode in juhe. Omaka ne sme biti preredka, nato pa vanjo naložimo paprike in kuhamo na zmernem ognju 5 minut (da se prepojijo sestavine), nato pa ponudimo na krožniku. Najprej damo žlico kisle smetane, dodamo omako in razmešamo, nato pa še papriko. Ponudimo skupaj s kruhom ali pire krompirjem.
Če bomo paprike zamrznili, pa jih naložimo v vrečke ali posode za zamzrovanje, nato pa zmešamo skupaj vso omako in juho v kateri so se kuhale, ter zmešamo skupaj. Z zajemalko razdelimo omake po vseh vrečkah ali posodah, zapremo in damo v zamrzovalnik.