• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Mesne jedi
  • Pečena velikonočna šunka

Deli

Natisni

Tatjana Fugger
21. 03. 2023

Pečena velikonočna šunka

foto Sebastjan Jarc
Foto Sebastjan Jarc
Sestavine:
  • 1,5 kg prekajene šunke
  • 20 klinčkov (nageljnovih žbic)
  • 2 žlici medu, 2 žlici pomarančnega soka,
  • 1 žlica sladkorja v prahu
Sestavine za omako
  • 1 čebula
  • žlička masla
  • 4 dl goveje juhe
  • 2 dl rdečega vina
  • 4 žlice pomarančnega soka
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici jedilnega škroba, sol, poper in muškatni orešček

Postopek
Suho dimljeno šunko operemo in skuhamo (ko zavre, vodo odlijemo in spet dolijemo hladno vodo), nato jo kuhamo še 1 uro in 30 minut. Čas kuhanja je odvisen od teže kosa, običajno pa je 1 ura potrebna za 1 kg šunke. Ko je kuhana, jo vzamemo iz vode (vodo shranimo in porabimo na primer za ričet ali kakšno drugo vrsto enolončnice). V manjši posodici zmešamo med in pomarančni sok in s tem premažemo toplo šunko z vseh strani. Nato je damo v pekač, najbolje na peki papir, jo našpikamo s klinčki in pečemo 20 minut, v pečici, ki smo jo prej ogreli na 200 °C. Šunko vzamemo iz pekača, potresemo s sladkorjem v prahu in pečemo še 10 minut.
V ponvi stopimo maslo in na njem prepražimo čebulo, da postekleni. Prilijemo juho in vino ter počasi kuhamo 20 minut. Vmešamo pomarančni sok in med, zgostimo s škrobom, solimo in popramo ter dodamo še muškatni orešček. Pečeno šunko narežemo in prelijemo z omako.

Prejšnja novica
Sladice
07. 03. 2023

Potica z orehi in jabolki

Naslednja novica
Recepti
31. 03. 2023

Barvanje pirhov

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke