Pečena velikonočna šunka
Sestavine:
- 1,5 kg prekajene šunke
- 20 klinčkov (nageljnovih žbic)
- 2 žlici medu, 2 žlici pomarančnega soka,
- 1 žlica sladkorja v prahu
Sestavine za omako
- 1 čebula
- žlička masla
- 4 dl goveje juhe
- 2 dl rdečega vina
- 4 žlice pomarančnega soka
- 1 žlica medu
- 2 žlici jedilnega škroba, sol, poper in muškatni orešček
Postopek
Suho dimljeno šunko operemo in skuhamo (ko zavre, vodo odlijemo in spet dolijemo hladno vodo), nato jo kuhamo še 1 uro in 30 minut. Čas kuhanja je odvisen od teže kosa, običajno pa je 1 ura potrebna za 1 kg šunke. Ko je kuhana, jo vzamemo iz vode (vodo shranimo in porabimo na primer za ričet ali kakšno drugo vrsto enolončnice). V manjši posodici zmešamo med in pomarančni sok in s tem premažemo toplo šunko z vseh strani. Nato je damo v pekač, najbolje na peki papir, jo našpikamo s klinčki in pečemo 20 minut, v pečici, ki smo jo prej ogreli na 200 °C. Šunko vzamemo iz pekača, potresemo s sladkorjem v prahu in pečemo še 10 minut.
V ponvi stopimo maslo in na njem prepražimo čebulo, da postekleni. Prilijemo juho in vino ter počasi kuhamo 20 minut. Vmešamo pomarančni sok in med, zgostimo s škrobom, solimo in popramo ter dodamo še muškatni orešček. Pečeno šunko narežemo in prelijemo z omako.