• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Mesne jedi
  • Pečena velikonočna šunka

Deli

Natisni

Tatjana Fugger
21. 03. 2023

Pečena velikonočna šunka

foto Sebastjan Jarc
Foto Sebastjan Jarc
Sestavine:
  • 1,5 kg prekajene šunke
  • 20 klinčkov (nageljnovih žbic)
  • 2 žlici medu, 2 žlici pomarančnega soka,
  • 1 žlica sladkorja v prahu
Sestavine za omako
  • 1 čebula
  • žlička masla
  • 4 dl goveje juhe
  • 2 dl rdečega vina
  • 4 žlice pomarančnega soka
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici jedilnega škroba, sol, poper in muškatni orešček

Postopek
Suho dimljeno šunko operemo in skuhamo (ko zavre, vodo odlijemo in spet dolijemo hladno vodo), nato jo kuhamo še 1 uro in 30 minut. Čas kuhanja je odvisen od teže kosa, običajno pa je 1 ura potrebna za 1 kg šunke. Ko je kuhana, jo vzamemo iz vode (vodo shranimo in porabimo na primer za ričet ali kakšno drugo vrsto enolončnice). V manjši posodici zmešamo med in pomarančni sok in s tem premažemo toplo šunko z vseh strani. Nato je damo v pekač, najbolje na peki papir, jo našpikamo s klinčki in pečemo 20 minut, v pečici, ki smo jo prej ogreli na 200 °C. Šunko vzamemo iz pekača, potresemo s sladkorjem v prahu in pečemo še 10 minut.
V ponvi stopimo maslo in na njem prepražimo čebulo, da postekleni. Prilijemo juho in vino ter počasi kuhamo 20 minut. Vmešamo pomarančni sok in med, zgostimo s škrobom, solimo in popramo ter dodamo še muškatni orešček. Pečeno šunko narežemo in prelijemo z omako.

Prejšnja novica
Sladice
07. 03. 2023

Potica z orehi in jabolki

Naslednja novica
Recepti
31. 03. 2023

Barvanje pirhov

Popularni recepti

Anton Jarc
Tradicionalne, praznične jedi
02. 12. 2025

Bujta repa

Anton Jarc
Brezmesne slane jedi
01. 10. 2025

Rdeče zelje s krompirjem

Sladice
20. 08. 2025

Galetta s hruškami in slivami

sebastjan Jarc
Mesne jedi
05. 08. 2025

Pečena jagnječja zarebrnica

Sladice
23. 07. 2025

Borovničev sladoled – domači

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2025. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke