Pečena gos z jabolki, mlinci in dušenim rdečim zeljem
Sestavine
- gos, težka približno 3 kg
- majaron
- peteršilj
- sol
- 4 jabolka
- 3 čebule
- 3 korenčki
- lovorov list
- 0,5 dl olja (sončnično)
- 4 dl vode, jušna kocka
Priprava
Očiščeni goski odrežemo konice peruti in del vratu. Dobro jo operemo in osušimo. Majaron in peteršilj na drobno sesekljamo, dodamo sol in s tem natremo notranjo stran gosi. Po zunanji strani jo natremo samo s soljo in pustimo stati eno uro.
Jabolka operemo, obrišemo in potisnemo v gos. Peruti in bedra privežemo ob trup gosi. V večjo globljo posodo nalijemo tri centimetre hladne vode in vanjo položimo gos. Posodo zapremo ter postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, temperaturo znižamo in gos dušimo 30 minut.
Pečico segrejemo na 160 °C. V pekač položimo razpolovljeno čebulo, korenček, lovorove liste, nato še gos. Prelijemo jo z vrelim oljem in položimo v pečico. Med peko gos polivamo z vodo, v kateri smo raztopili jušno kocko. Gos pečemo 45 minut, nato jo obrnemo, ponekod zarežemo z nožem in jo pečemo še uro in pol. Razrežemo jo na kose po približno desetih minutah.
Mlinci
Sestavine
- 420 g bele pšenične moke
- 4 jajca
- sol
- 3 žlice olja (sončničnega)
- ocvirki
Priprava
Moko stresemo v posodo, dodamo jajca in sol ter vse skupaj dobro premešamo.
Testo položimo na pomokano površino, gnetemo približno 10 minut in pustimo počivati 15 minut. Pečico segrejemo na 180 °C.
Testo razdelimo na tri dele in vsak del razvaljamo na debelino približno 2 milimetra. Testo damo v pekač. Spečemo ga do lepe rumene barve. Ko so mlinci pečeni, jih nalomimo na različne koščke. Stresemo jih v posodo in prelijemo z vrelo vodo. Posodo prekrijemo in jih odcedimo, ko se zmehčajo. V ponvi segrejemo olje in ocvirke. Nanje stresemo odcejene mlince in jih med mešanjem lepo prepražimo.
Dušeno rdeče zelje
Sestavine
- glava redečega zelja, težka od 1,5 do 2 kg
- sok ene limone
- čebula
- 2 žlici olja
- 3 jabolka
- česen
- 2 dl rdečega vina
- sol
- klinčki
- lovorov list
- jušna kocka
Priprava
Zelju odstranimo zunanje liste in trde sredice. Lepe liste operemo, osušimo in narežemo na tanjše rezance. Pokapljamo jih s sokom polovice limone. Čebulo sesekljamo na drobne koščke.
V posodo z oljem stresemo sladkor in počakamo, da porumeni. Nato dodamo sesekljano čebulo. Ko ta postekleni, dodamo narezano rdeče zelje, premešamo in dušimo 5 minut. Jabolka dobro operemo, olupimo, narežemo in pokapljamo s preostalim limoninim sokom. Česen olupimo in sesekljamo. Ko je zelje že nekoliko mehko, dodamo naribana jabolka, prilijemo rdeče vino, solimo, dodamo klinčke, lovorov list in česen. Vse skupaj dušimo še 20 minut, med dušenjem pa zelje zalivamo z vodo, v kateri smo raztopili jušno kocko.
Nasvet
V dušeno rdeče zelje lahko damo tudi na kocke narezano slanino. Dodamo jo takrat, ko na olju popražimo čebulo.