Pečena dimljena polsuha šunka
Sestavine
- 1 dimljana šunka s kožo (polsuha, pripravljena za pečenje ali kuhanje)
- 2 žlički nageljnovih žbic,
- nekaj strokov česna
Sestavine za jabolčno glazuro
- 2 dl jabolčnega soka
- 2 žlici medu (akacijev ali cvetlični)
- žlica gorčičnih zrn, pol žličke pimenta, pol žličke mletega muškatnega oreščka
Postopek
Šunko vzamemo iz hladilnika toliko prej, da se ogreje na sobno temperaturo. Kožo okoli šunke narežemo z ostrim tankim nožem, vendar le toliko, da dosežemo maščobo in naredimo lepo mrežico. Lahko zarežemo tudi v maščobo, vendar ne tudi v meso. S tankim nožem šunko prebadamo in vstavljamo česen, ki smo ga razrezali na tri nekoliko debelejše ploščke. Pečico ogrejemo na 180ºC. Šunko položimo v pekač, v katerega smo nalili 1 dl vode. Pekač nato prekrijemo z aluminijsko folijo in damo v ogreto pečico. Pečemo jo približno 2 uri in pol. Nato odstranimo folijo, zvišamo temperaturo in šunko zapečemo na 220 ºC, pri tem pa zalivamo z jabolčno glazuro, da se povrhnjica lepo zapeče. Vsakih 10 minut dodajamo glazuro, ki smo ji dodali sok od pečenja, in pečemo še 45 minut.
Priprava jabolčne glazure
V ponvi zavremo 2 dl jabolčnega soka in dodamo med, zrna, piment ter muškatni orešček.