• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Mesne jedi
  • Pečena dimljena polsuha šunka

Deli

Natisni

Tatjana Fugger
07. 03. 2023

Pečena dimljena polsuha šunka

Anton Jarc
Foto Anton Jarc
Sestavine
  • 1 dimljana šunka s kožo (polsuha, pripravljena za pečenje ali kuhanje)
  • 2 žlički nageljnovih žbic,
  • nekaj strokov česna
Sestavine za jabolčno glazuro
  • 2 dl jabolčnega soka
  • 2 žlici medu (akacijev ali cvetlični)
  • žlica gorčičnih zrn, pol žličke pimenta, pol žličke mletega muškatnega oreščka

Postopek
Šunko vzamemo iz hladilnika toliko prej, da se ogreje na sobno temperaturo. Kožo okoli šunke narežemo z ostrim tankim nožem, vendar le toliko, da dosežemo maščobo in naredimo lepo mrežico. Lahko zarežemo tudi v maščobo, vendar ne tudi v meso. S tankim nožem šunko prebadamo in vstavljamo česen, ki smo ga razrezali na tri nekoliko debelejše ploščke. Pečico ogrejemo na 180ºC. Šunko položimo v pekač, v katerega smo nalili 1 dl vode. Pekač nato prekrijemo z aluminijsko folijo in damo v ogreto pečico. Pečemo jo približno 2 uri in pol. Nato odstranimo folijo, zvišamo temperaturo in šunko zapečemo na 220 ºC, pri tem pa zalivamo z jabolčno glazuro, da se povrhnjica lepo zapeče. Vsakih 10 minut dodajamo glazuro, ki smo ji dodali sok od pečenja, in pečemo še 45 minut.
Priprava jabolčne glazure
V ponvi zavremo 2 dl jabolčnega soka in dodamo med, zrna, piment ter muškatni orešček.

Prejšnja novica
Sladice
25. 01. 2023

Hitra jabolčna pita

Naslednja novica
Mesne jedi
21. 03. 2023

Pečena velikonočna šunka

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke