Orehova nočna potica
Sestavine
Sestavine za testo:
- 500 g moke (pol mehke, pol ostre)
- 80 g sladkorja
- 2 dl mleka
- 60 g masla
- 1 jajce in 3 rumenjake
- kocka svežega kvasa
- 1 vanilijin sladkor
- naribana limonina lupinica
- 2 žlici ruma, sol
Sestavine za nadev:
- 400 g mletih orehov
- 150 g rozin
- 2 dl mleka
- 100 g masla
- 150 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 2 žlici drobtin
- pol žličke mlete kave, 2 žlici kakava, rum
Postopek
Zakaj nočna potica? Rečejo ji tako, kar vzhaja dobrih 7 ur in to v hladilniku. Izbrali smo klasično potico, lahko pa uporabite katerikoli nadev, pomembno je le, da so vse sestavine resnično hladne. Najbolje je, da jih potem, ko so pripravljene damo za kakšno uro v hladilnik. Najprej torej naredimo nadev, šele potem se lotimo testa.
Priprava nadeva
Rozine preberemo, operemo, dobro odcedimo in namočimo v 2 do 3 žlicah ruma, in sicer je najbolje, da to naredimo prek noči.
V posodo damo zmehčano maslo, ki ga z mikserjem penasto umešamo, potem pa med mešanjem posamezno dodajamo sladkor in rumenjake. Nazadnje prilijemo smetano, dodamo drobtine in kavo ter damo v hladilnik. Sneg iz beljakov stepemo šele, ko imamo testo že narejeno in mu zelo rahlo primešamo polovico zmletih orehov, nato pa vse skupaj dodamo ohlajeni masleni masi. Orehov ne poparim z vročim mlekom, da je okus orehov bolj poln.
Priprava testa
Pekač ali model, v katerem bomo pekli potico (količina v receptu je za 2 modela), temeljito premažemo z maslom in malo potresemo z ostro moko, z drobtinami ali zmletimi orehi (če imamo drug nadev iz oreškov, vzamemo na primer lešnike ali mandlje). Šele potem se lotimo izdelave testa. Za nočno potico vedno vzamem model srnin hrbet, ker so rezine potizce zelo lepe in tudi nadev se lepo razporedi.
Moko stresemo v večjo posodo, naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in dolijemo nekaj žlic mleka. Premešamo in pustimo vzhajati kvas dobrih 10 do 15 minut.
V večjo posodo damo rumenjake, celo jajce in sladkor ter stepemo (lahko z metlico), nato dolijemo mleko in razmehčano maslo, vaniljin sladkor, limonino lupinico ter rum in spet stepemo v enotno maso. Ko je kvas vzhajan, dolijmo pripravljeno zmes in naredimo mehko gladko testo. Takoj ga razvaljamo na tanko in premažemo s hladnim nadevom ter potresemo s preostalo polovico orehov in rozinami po celotnem razvaljanem testu. Potico tesno zvijemo – na začetku s prsti naredimo prvi zavih, nato pa si pomagamo s prtom, na katerem smo valjali testo. Zvitek položimo v pekač ali model in ovijemo s PVC folijo, tako da nima dostoptopa do zraka ter damo v hladilnik, kjer vzhaja dobrih 7 ur. Preden jo damo v pečico, jo pustimo jo odvijemo, folijo položimo preko modela in pustimo na sobni temperaturi eno uro. Prešpikamo in damo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200 ºC, takoj zmanjšamo na 180 ºC ter pečemo približno 50 minut. Vzamemo jo iz pečice, stresemo na desko, pokrijemo s čistimi prtiči in ohladimo. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.