• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Orehova nočna potica

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
27. 12. 2021

Orehova nočna potica

Foto Sebastjan Jarc

Sestavine

Sestavine za testo:
  • 500 g moke (pol mehke, pol ostre)
  • 80 g sladkorja
  • 2 dl mleka
  • 60 g masla
  • 1 jajce in 3 rumenjake
  • kocka svežega kvasa
  • 1 vanilijin sladkor
  • naribana limonina lupinica
  • 2 žlici ruma, sol
Sestavine za nadev:
  • 400 g mletih orehov
  • 150 g rozin
  • 2 dl mleka
  • 100 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici drobtin
  • pol žličke mlete kave, 2 žlici kakava, rum

Postopek

Zakaj nočna potica? Rečejo ji tako, kar vzhaja dobrih 7 ur in to v hladilniku. Izbrali smo klasično potico, lahko pa uporabite katerikoli nadev, pomembno je le, da so vse sestavine resnično hladne. Najbolje je, da jih potem, ko so pripravljene damo za kakšno uro v hladilnik. Najprej torej naredimo nadev, šele potem se lotimo testa.

Priprava nadeva

Rozine preberemo, operemo, dobro odcedimo in namočimo v 2 do 3 žlicah ruma, in sicer je najbolje, da to naredimo prek noči.

V posodo damo zmehčano maslo, ki ga z mikserjem penasto umešamo, potem pa med mešanjem posamezno dodajamo sladkor in rumenjake. Nazadnje prilijemo smetano, dodamo drobtine in kavo ter damo v hladilnik. Sneg iz beljakov stepemo šele, ko imamo testo že narejeno in mu zelo rahlo primešamo polovico zmletih orehov, nato pa vse skupaj dodamo ohlajeni masleni masi. Orehov ne poparim z vročim mlekom, da je okus orehov bolj poln.

Priprava testa

Pekač ali model, v katerem bomo pekli potico (količina v receptu je za 2 modela), temeljito premažemo z maslom in malo potresemo z ostro moko, z drobtinami ali zmletimi orehi (če imamo drug nadev iz oreškov, vzamemo na primer lešnike ali mandlje). Šele potem se lotimo izdelave testa. Za nočno potico vedno vzamem model srnin hrbet, ker so rezine potizce zelo lepe in tudi nadev se lepo razporedi.

Moko stresemo v večjo posodo, naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in dolijemo nekaj žlic mleka. Premešamo in pustimo vzhajati kvas dobrih 10 do 15 minut.

V večjo posodo damo rumenjake, celo jajce in sladkor ter stepemo (lahko z metlico), nato dolijemo mleko in razmehčano maslo, vaniljin sladkor, limonino lupinico ter rum in spet stepemo v enotno maso. Ko je kvas vzhajan, dolijmo pripravljeno zmes in naredimo mehko gladko testo. Takoj ga razvaljamo na tanko in premažemo s hladnim nadevom ter potresemo s preostalo polovico orehov in rozinami po celotnem razvaljanem testu. Potico tesno zvijemo – na začetku s prsti naredimo prvi zavih, nato pa si pomagamo s prtom, na katerem smo valjali testo. Zvitek položimo v pekač ali model in ovijemo s PVC folijo, tako da nima dostoptopa do zraka ter damo v hladilnik, kjer vzhaja dobrih 7 ur. Preden jo damo v pečico, jo pustimo jo odvijemo, folijo položimo preko modela in pustimo na sobni temperaturi eno uro. Prešpikamo in damo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200 ºC, takoj zmanjšamo na 180 ºC ter pečemo približno 50 minut. Vzamemo jo iz pečice, stresemo na desko, pokrijemo s čistimi prtiči in ohladimo. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.

Prejšnja novica
Brezmesne slane jedi
07. 12. 2021

Brstični ohrovt z lešniki in sirom

Naslednja novica
Recepti
10. 01. 2022

Kuminove zarebrnice z zeljnatimi štruklji

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke