• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Okusi divjine – regrat

Deli

Natisni

Franc Uršič
29. 06. 2012

Okusi divjine – regrat

Foto: Franc Uršič

Sestavine

  • regrat
  • sol
  • strok česna
  • olje
  • kis
  • 1 jajce

Priprava

Naberemo regrat, ki je zacvetel ali celo odcvetel. Ga operemo in narežemo na dolžino 3 do 4 centimetre. V osoljeni vreli vodi ga na hitro prevremo (blanširamo) in odcedimo. Ko se ohladi ga začinimo s česnom, oljem in kisom, ter pokritega shranimo nekaj ur na hladnem, da se okusi pomešajo. Preden postrežemo lahko dodamo še trdo kuhano jajce.

S kuhanim krompirjem namesto kruha tekne za večerjo ali popoldansko malico.

Zakaj okusi divjine? Zato ker mi, »moderni« ljudje, pojemo veliko in preveč industrijsko predelane hrane. V naravi pa še vedno raste marsikaj zanimivega za v lonec, za skledo, ali za v čajnik. Marsikaj pa lahko pojemo kar tako med potjo, izletom, sprehodom. Zanimivi okusi, za nekatere navajene le »dobrot« iz supermarketov, ponujajo rastline, prosto rastoče na travnikih, ob robovih gozdov. Ali ste kdaj pomislili na regrat, »kralja« spomladanskih sprehodov? Le malokdo se junija in julija odpravi nabrati regrat tudi takrat ko, ga v dolini že davno ni več vsaj za tiste, ki ga jedo samo z jajcem, krompirjem, ocvirki in kisom. Pa je uporaben tudi potem, ko ga ne nabirajo tudi Gorenjci.

Prejšnja novica
Brezmesne slane jedi
13. 06. 2012

Gobova juha s krompirjem

Naslednja novica
Recepti
03. 08. 2012

Marmelada iz robid in pomaranč

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke