• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Kvočevi nudlni

Deli

Natisni

Franc Uršič
20. 12. 2018

Kvočevi nudlni

Foto: Franc Uršič

Sestavine

za testo
  • 500 g moke
  • 1 jajce
  • 1 žlica olja
  • ščepec soli
za nadev
  • 250 g suhih hrušk
  • 1 jajce
  • na kocke zrezan bel kruh
  • sladkor po okusu
  • 1 žlica hruškovega žganja ali ruma

Priprava

V skledo presejemo moko, dodamo

jajce, olje in ščepec soli ter ugnetemo gladko testo. Ovijemo ga v prozorno folijo in pustimo počivati 30 minut.
Suhe hruške pristavimo v hladni vodi, zavremo in skuhamo do mehkega. Kuhane hruške (ali enostavneje, hruškove krhlje) razpeškamo, očiščene pa zmeljemo ali zelo drobno narežemo. Nadev iz suhih hrušk. V skledi zmešamo suhe hruške, jajce, sladkor po okusu in žganje, potem pa dodamo toliko na kockice zrezane sredice belega kruha, da dobimo gost nadev, ki obdrži obliko.Spočito testo na blago pomokani delovni površini tanko razvaljamo v pravokotno obliko. Na testo v razmaku dveh, treh prstov v vrsto položimo kroglice iz nadeva. S kolescem za rezanje testa odrežemo kos testa, s katerim prekrijemo nadevani del. Robove testa dobro stisnemo, da se zlepijo, hkrati pa iztisnemo zrak. Nazadnje s kolescem izrežemo posamezne žepke (nudlne).

Pripravljene žepke položimo v slan krop, v katerem jih počasi kuhamo 10 do 15 minut.
Žepki z nadevom iz suhih hrušk po koroško ali kvočevi nudlni so jed, ki jo lahko ponudimo na dva načina. Če smo jih pripravili za toplo predjed ali prilogo, sladkor opustimo, žepke pa zabelimo s segretimi ocvirki, za sladico pa jih potresemo z na maslu prepraženimi drobtinami in s sladkorjem (v prahu).  Žepke lahko tudi ocvremo v olju ali na masti.

Prejšnja novica
Recepti
23. 09. 2018

Shranjevanje gob

Naslednja novica
Recepti
07. 05. 2020

Hladna jagodna torta ali nadevanka

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke