• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Korenčkova poslastica

Deli

Natisni

12. 04. 2013

Korenčkova poslastica

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine

  • 14 dag margarine ali masla
  • 8 jajc
  • 6 žlic sladkorja
  • 7 žlic moke
  • 2 kuhana korenčka (15 dag)
Nadev
  • 30 dag pretlačene skute
  • 10 dag kandiranega sadja
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 dl sladke smetane
  • 3 dag želatine v prahu
  • 5 žlic belega vina
Za navlaženje biskvita
  • 3 dl poljubnega sadnega soka
  • žlico maraskine
Premaz
  • 2dl alpske ali rastlinske smetane
  • kandirano sadje
Dekoracija
  • en večji korenček

Priprava

Pripravimo dva modela za peko tort tako, da ju namastimo z maslom in potresemo z moko. V posodi nato maščobo in pol sladkorja penasto umešamo, dodamo rumenjake in stepampo toliko časa, da mešamo malo naraste. Dodamo nariban kuhan korenček. Stepemo sneg iz beljakov in ko se strdi kar med stepanjem dodajamo preostalo polovico sladkorja. Tretino snega stresemo k mešanici in umešamo. Nato dodamo preostali sneg in narahlo umešamo. Testo razdelimo v oba modela, ki ju damo v pečico ogreto na 165 ºC za 45 minut. Pečen biskvita zvrnemo na desko in enega ga na srednjem delu rahlo izdolbemo (ne čisto do dna) ter navlažimo z mešanico sadnega soka in maraskine ter pustimo, da se ohladi. Drugi biskvit pa obrežemo po zunanji strani, da naredimo kot kupolo

Priprava nadeva

Želatino namočimo v vinu in jo nato nad soparo stopimo. Stepemo sladko smetano primešamo skuto sladkor in želatino. Nadevamo ga v dolbini biskvit in nato, ga spojimo v z kupolo in shranimo v hladilnik za dve uri. Biskvitno kroglo oblijemo s stepeno smetano. Skuhan koren narežemo na trakove z nožem za lupljenje in posujemo s sladkorjem ter obložimo posladek.

Namig: Ko sladico ponudimo lahko uporabimo tudi kandirane trobentice ali dišeče vijolice, če boste sladico uporabili takoj so lahko cvetovi sveži.

Prejšnja novica
Recepti
25. 02. 2013

Krompirjev zvitek z marmelado

Naslednja novica
Brezmesne slane jedi
08. 07. 2013

Karbonara z bučkami

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke