• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Kis iz bezgovih jagod

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
20. 08. 2015

Kis iz bezgovih jagod

Foto: Franc Uršič

Sestavine

za 2 steklenici (po 0,25 do 0,3 litra)
  • 50 dag opranih, osmukanih bezgovih jagod
  • 0,5 l kakovostnega rdečega vinskega kisa
  • 2 žlici sladkorja (lahko tudi manj)

Priprava

Bezgovih jagod osmukamo z vilicami in jih z njimi pretlačimo, da počijo (ne mikasmo jih, ker pri tem zdrobimo peške v jagodah in postane masa grenka). Jagode, sladkor in kis  zmešamo, damo na ogenj in pustimo vreti 10 minut. Nato vse skupaj odstavimo, prelijemo v dovolj veliko stekleno posodo, ki jo lahko dobro zapremo in damo v temen, hladen prostor za 21 dni. Po tem času nastalo maso precedimo prek krpe, na cedilu iz kovine, ker vsebuje močna barvila. Tekočino nalijemo v sterilizirane steklenice z navojem ali dobrim pokrovčkom in jih spet shranimo v hladen, temen prostor do uporabe. Ko steklenico enkrat odpremo, jo hranimo v hladilniku. Kis ima zanimiv okus, lahko ga uporabljamo tudi za blaženje prehladnih obolenj.

Prejšnja novica
Brezmesne slane jedi
02. 05. 2015

Rižota iz pire in špargljev

Naslednja novica
Mesne jedi
22. 10. 2015

Svinjski zrezek na žaru

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke