• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Karamelizirana jabolka z jabolčnim sladoledom

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
12. 01. 2016

Karamelizirana jabolka z jabolčnim sladoledom

Foto: Anton Jarc

Sestavine

za sladoled
  • 4 zelena jabolka
  • l limona
  • 8 žlic belega sladkorja
  • 1 liter jajčne kreme za sladoled (8 rumenjakov, 75 g sladkorja, 0,5 l mleka, 0,5 l sladke smetane, strok vanilije)
za karamelizirana jabolka
  • 4 rdeča jabolka
  • 5 dag masla
  • 4 žlice sladkorja
  • malo cimeta

Priprava

Priprava jabolčnega sladoleda

Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in narežemo na drobne koščke ter prelijemo s sokom limone, pokrijemo in kuhamo. Če imamo ekološke limone, jih lahko kuhamo skupaj z jabolki. Občasno premešamo, in ko dobimo mehko maso, koščki jabolk pa so vse manjši, jih odstavimo z ognja ter prelijemo s hladno jajčno kremo. Vse skupaj damo v posodo in v zamrzovalnik, da se strdi.

Priprava jajčne kreme za sladoled

Beljake ločimo od rumenjakov in slednjim dodamo sladkor ter temeljito zmešamo z mikserjem, da masa lepo naraste. Smetano in mleko damo v posodo skupaj s strokom vanilije in segrevamo ter odstavimo, preden zavrejo, nato pa vlijemo v jajčno kremo nekaj tople mase in dobro premešamo. Vse skupaj počasi dodajamo mleku in smetani ter začnemo segrevati, da se zgosti, ves čas pa pazimo, da ne zavre. Jajčna krema se bo zaradi toplote začela strjevati, zato moramo ves čas neprekinjeno mešati. Ko se vse skupaj zgosti, odstavimo z ognja, ne sme zavreti. Maso ohladimo ter vmes občasno premešamo in damo na hladno.

Priprava karameliziranih jabolk

Jabolka operemo, narežemo na krhlje, odstranimo peščišče in prepražimo na maslu. Ko postanejo mehka, jih potresemo s sladkorjem – po eno in po eno žlico, da lepo karamelizirajo. Na desertni krožnik naložimo dve žlici sladoleda in obložimo z nekaj krhlji ter prelijemo s karamelnim sokom.

Prejšnja novica
Recepti
27. 10. 2015

Pečene jabolčne rezine

Naslednja novica
Prigrizki
19. 02. 2016

Pica krompir

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke