Jagodna torta s cimetom
Sestavine
- 17,5 dag mletih mandljev
- 17,5 dag masla
- 17,5 dag sladkorja v prahu
- 17,5 dag moke
- 1 pecilni prašek
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1 celo jajce
- 1 rumenjak
- 1 žlica ruma
- 45 dag jagod
- sladkor v prahu za potresanje
- sladoled z okusom jogurta
Priprava
Moko zmešamo s pecilnim praškom, nato dodamo zmlete mandlje, sladkor, cimet, maslo, jajce in jajčni rumenjak in rum ter vse skupaj z žlico zmešamo v gladko zmes. Maso razdelimo na pol in enakomerno razporedimo po tortnem modelu, ki smo ga namazali z maslom – pazimo, da nima zračnih mehurčkov. To najlaže naredimo z dvema vilicama ali z žlico. Povrh naložimo narezane jagode in prek tega damo preostalo maso po jagodah ter jo poravnamo (nič hudega ni, če se razleze med jagode). Tako pripravljeno torto postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 ºC (če imamo ventilatorsko pečico, pa na 160 ºC), in pečemo 1 uro ali uro in pet minut. Občasno preverimo obarvanost zgornje ploskve (vsaj po 40 minutah) in jo prekrijemo z alufolijo, če je preveč rjava. Torta naj bo zlato rjava, ko jo vzamemo iz pečice. Ohladimo jo v pekaču (z nožem odluščimo robove), potisnemo jo na servirni krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu. Ko jo ponudimo, dodamo kepico sladoleda z okusom jogurta.