Hitra jabolčna pita
Sestavine
- 4 jabolka
- 4 jajca
- 4 žlice sladkorja
- 3 žlice stopljenega masla
- 240 ml mleka
- 150 g moke
- pol vrečke pecilnega praška
- žlička vanilijinega ekstrakta (ali vrečka burbonske vanilije)
- ščep soli, cimet
Postopek
Jabolka prerežemo na pol in izdolbemo peščišče, nato pa z nožem narežemo tanke rezine in jih zložimo po pekaču (lahko delamo v malih glinenih pekačih in v tem receptu je sestavin za 6 pekačev za eno osebo ali pa večjem pekaču iz jena stekla, vse naenkrat). Najlažje bomo rezine naložili tako, da pekač naslonimo na steno z daljšo stranico in nalagamo rezine eno na drugo, če želimo bolj pokončne rezine in ko porabimo vse, jih postavimo v vodoraven položaj. Lahko pa narežemo malo debelejše rezine in jih polagamo eno na drugo. Pekača ni potrebno mazati z maslom.
Testo pripravimo tako, da jajca in sladkor stepemo z miksarjem, dodamo 3 žlice stopljenega masla, nato mleko. Moko, ki smo jo zmešali s pecilnim praškom dodamo zmesi, nato pa še vanilijin ekstrakt in ščep soli. Dobljeno maso polijemo po jabolkih, potresemo z res malo cimeta po vrhu in pečemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 175°C 40 do 45 minut.
Ponudimo jih lahko s kepico vanilijinega sladoleda.