Domača Žolca
Sestavine
- 400 g svežih svinjskih parkljev, prežaganih na četrtine,
- 3 korenčki
- 1/4 gomolja zelene
- 1 korenina peteršilja
- 15 cm pora (lahko zeleni del)
- 1/4 gomolja rumene kolerabe
- sol, poper v zrnju, lovorov list, koper, origano
Postopek
Parklje skrbno pregledamo in odstranimo možne ostale ščetine. Damo jih v lonec na pritisk, dodamo na ploščke narezano korenje, zeleno, peteršiljevo korenino in por, zrezan na 5 mm velike koščke. Vse skupaj zalijemo s hladno vodo, ni treba, da so sestavine popolnoma prekrite z vodo, solimo, dodamo poper v zrnju in lovorov list, pokrijemo s pokrovko. Ko jed zavre, jo pustimo v loncu pod pritiskom vreti 1 uro, ker želimo, da meso razpada. Po eni uri lonec odstavimo in pustimo na hladnem toliko časa, da ga odpremo brez težav ali nevarnosti opeklin.
Vsebina je še vedno topla. Meso zložimo na krožnik. Juho dodatno začinimo s soljo, origanom in koprom. Meso lahko odstranimo s kosti, bolj preprosto pa je, da damo po en kos v servirno posodico in ga prelijemo z juho. Vse skupaj zložimo na hladno in jed je pripravljena, ko se strdi. Tik preden jo ponudimo, lahko dodamo še na kolute narezano svežo čebulo in malo kisa.