• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Mesne jedi
  • Domača Žolca

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
02. 03. 2022

Domača Žolca

Domača Žolca (Foto: DS)
Sestavine
  • 400 g svežih svinjskih parkljev, prežaganih na četrtine,
  • 3 korenčki
  • 1/4 gomolja zelene
  • 1 korenina peteršilja
  • 15 cm pora (lahko zeleni del)
  • 1/4 gomolja rumene kolerabe
  • sol, poper v zrnju, lovorov list, koper, origano

Postopek

Parklje skrbno pregledamo in odstranimo možne ostale ščetine. Damo jih v lonec na pritisk, dodamo na ploščke narezano korenje, zeleno, peteršiljevo korenino in por, zrezan na 5 mm velike koščke. Vse skupaj zalijemo s hladno vodo, ni treba, da so sestavine popolnoma prekrite z vodo, solimo, dodamo poper v zrnju in lovorov list, pokrijemo s pokrovko. Ko jed zavre, jo pustimo v loncu pod pritiskom vreti 1 uro, ker želimo, da meso razpada. Po eni uri lonec odstavimo in pustimo na hladnem toliko časa, da ga odpremo brez težav ali nevarnosti opeklin.

Vsebina je še vedno topla. Meso zložimo na krožnik. Juho dodatno začinimo s soljo, origanom in koprom. Meso lahko odstranimo s kosti, bolj preprosto pa je, da damo po en kos v servirno posodico in ga prelijemo z juho. Vse skupaj zložimo na hladno in jed je pripravljena, ko se strdi. Tik preden jo ponudimo, lahko dodamo še na kolute narezano svežo čebulo in malo kisa.

Prejšnja novica
Recepti
10. 01. 2022

Kuminove zarebrnice z zeljnatimi štruklji

Naslednja novica
Sladice
30. 03. 2022

Ocvrte miške z jabolki

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke