Carski praženec s pirino moko
Sestavine
- 4 jajca
- 1 žlička sladkorja
- ščep soli
- 4 dl mleka
- 6 zvrhanih žlic pirine polnovredne moke
- 4 zvrhane žlice bele pirine moke
Postopek
Jajca damo v posodo, v kateri bomo pripravili maso, dodamo sladkor, sol in malo stepemo z metlico. Dodamo mleko, nato pa postopno dodajamo moko. Ko je masa gladka in ni več grudic, pustimo stati 15 minut. Preverimo gostoto mase, ki mora biti nekoliko gostejša, kot za palačinke in če je pregosta, dodamo še kakšno žlico mleka.
Široko ponev razgrejemo, damo maslo in ko se raztopi še malo olja. Na to vlijemo maso, tako da je višina največ slab centimeter in temperaturo zmanjšamo ter ponev pokrijemo. Ko je spodaj zlatorumeno zapečeno, na vrhu pa tudi ni več tekoče mase, jo z lopatko prerežemo na štiri dele, ki jih obrnemo in takoj začnemo rezati trakove, nato pa na koščke. To delamo z leseno lopatko. Zvišamo temperaturo in ves čas vztrajno mešamo in drobimo praženec nekoliko temnejše barve, ki je okusen tudi sam. Kljub vsemu ga lahko ponudimo z malo bolj tekočo domačo marmelado ali tradicionalno z jabolčno čežano.