• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Sladice
  • Carski praženec s pirino moko

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
18. 11. 2022

Carski praženec s pirino moko

ds
Foto Darinka Sebenik
Sestavine
  • 4 jajca
  • 1 žlička sladkorja
  • ščep soli
  • 4 dl mleka
  • 6 zvrhanih žlic pirine polnovredne moke
  • 4 zvrhane žlice bele pirine moke

Postopek
Jajca damo v posodo, v kateri bomo pripravili maso, dodamo sladkor, sol in malo stepemo z metlico. Dodamo mleko, nato pa postopno dodajamo moko. Ko je masa gladka in ni več grudic, pustimo stati 15 minut. Preverimo gostoto mase, ki mora biti nekoliko gostejša, kot za palačinke in če je pregosta, dodamo še kakšno žlico mleka.
Široko ponev razgrejemo, damo maslo in ko se raztopi še malo olja. Na to vlijemo maso, tako da je višina največ slab centimeter in temperaturo zmanjšamo ter ponev pokrijemo. Ko je spodaj zlatorumeno zapečeno, na vrhu pa tudi ni več tekoče mase, jo z lopatko prerežemo na štiri dele, ki jih obrnemo in takoj začnemo rezati trakove, nato pa na koščke. To delamo z leseno lopatko. Zvišamo temperaturo in ves čas vztrajno mešamo in drobimo praženec nekoliko temnejše barve, ki je okusen tudi sam. Kljub vsemu ga lahko ponudimo z malo bolj tekočo domačo marmelado ali tradicionalno z jabolčno čežano.

Prejšnja novica
Recepti
12. 09. 2022

Marmelada iz malin in borovnic

Naslednja novica
Recepti
20. 12. 2022

Potratna potica

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke