Breskvice
Sestavine
testo
- 250 g sladkorja v prahu
- 2,5 dl olja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijin sladkor
- 4 jajca
- 8 žlic ostre moke in še 500 g ostre moke
nadev
- 200 g mletih orehov
- 4 žlice ruma
- 1 vrečka vanilijin sladkorja
- 5 žlic marelične marmelade
- drobtine izdolbljenih breskev.
Priprava
Priprava testa
Najprej zmiksamo jajca s sladkorjem, vanilijinim sladkorjem, oljem in 8 žlicami moke, da dobimo gladko maso. To pustimo stati 90 min na sobni temperaturi, potem postopoma dodajamo preostalo moko in dobro premešamo. Ko je masa gladka, iz nje oblikujemo kroglice v velikosti lešnika in jih zlagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Kroglice pečemo na programu ventilacije, 12 -15 minut, na 180 °C in pazimo, da ne potemnijo. Še tople izdolbemo s konico noža, da jih potem lahko napolnimo z orehovim nadevom. Drobtin, ki nastanejo pri dolbljenju breskvic, porabimo za nadev.
Priprava nadeva
Mlete orehe, drobtine, vanilijin sladkor, rum in marmelado zgnetemo skupaj, tako da je nadev enakomerno prepojen z rumom in marmelado. Pripravljene polovice napolnimo z nadevom in po dve sestavimo skupaj, da se oblikujejo breskve.
Ko imamo vse breskve sestavljene, si za barvanje pripravimo ekstrakt hruške in jagode. Vsakega razredčimo z vodo in breskve poljubno pobarvamo ter povaljamo po kristalnem sladkorju. Narejene breskve nekaj ur pustimo na pladnju, da se barve malo osušijo.