• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Božična gnezda

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
24. 12. 2013

Božična gnezda

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine

  • 70 dag moke
  • 6 jajc
  • 25 dag masla
  • 2 vrečki suhega kvasa
  • 1 dl mleka
  • 10 dag sladkorja
  • lupina pomaranče in limone
za nadev
  • 2 jabolki
  • 20 dag marelične marmelade ali marmelade iz jagodičevja
  • 10 dag lešnikov ali mandljev
  • 10 dag rozin
  • malo ruma

Priprava

Kvas razmešamo z eno žličko sladkorja in toplega mleka ter pustimo, da naraste. V drugi posodi presejemo moko, naredimo jamico in razmešamo z vzhajanim kvasom. Dodamo sol in jajca ter dobro premešamo. Nazadnje prilijemo še stopljeno maslo, ki smo mu dodali sladkor, in gnetemo testo še dobrih 10 minut. Damo ga na primeren prostor, kjer naj vzhaja vsaj dve uri.

Vzhajano testo razvaljamo na velikost 40 x 40 cm in ga razrežemo na 5 trakov, širokih 8 cm. Vsak trak namažemo z nadevom, ga zavijemo v obliki polža ter položimo v pomaščen tortni model (premera od 25 do 26 cm) enega zraven drugega v krogu. Tako pripravljena gnezda pustimo vzhajati še eno uro, premažemo s stepenim rumenjakom, potrosimo s sladkorjem in damo v pečico, ogreto na 180 ºC, za približno 1 uro in dvajset minut. Pečenje je nekoliko daljše zaradi vlažnosti jabolk, priporočljivo pa je božična gnezda pokriti s pekovskim papirjem, da se ne zažgejo. Ko so pečena, jih ohladimo in režemo na tortne kose.

Priprava nadeva

Jabolka olupimo in narežemo na drobne kockice, dodamo na lističe narezane lešnike ali mandlje, maremlado in rozine, ki smo jih namakali v rumu.

Prejšnja novica
Recepti
05. 09. 2013

Polnjene paprike – babičin recept

Naslednja novica
Recepti
31. 03. 2014

Zapečeni šparglji z jajci

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke