Borovničeve tortice s smetano
Sestavine
za biskvit
- 22,5 dag masla
- 25 dag sladkorja (pol je lahko rjavega)
- 4 velika jajca
- 1 žlička vanilijinega ekstrakta
- 37,5 dag moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- pol čajne žličke soli
- 60 ml mleka
- 180 ml jogurta
- limonina lupinica
- sok 3 limon
- 3,5 dl borovnic (svežih ali neodatajnih zamrznjenih)
- 1 žlica moke
za kremo
- 3,6 dl sladke smetane
- 25 dag skute
- 20 dag sladkorja
- 20 dag sladkorja
- ščepec soli
- 1,5 dl borovnic
- nekaj listkov borovnic ali melise za okraševanje
Priprava
Pekač (36 x 45 cm) natančno obložimo s papirjem za peko, pečico pa ogrejemo na 180 ºC.
Maslo naj bo ogreto na sobno temperaturo. Damo ga v posodo ter stepamo na najvišji hitrosti z metlicami (ali kuhinjskim robotom) vsaj minuto. Dodamo sladkor in limonino lupinico ter stepamo 2 do 3 minute. Maso, ki se je nabrala na stenah, postrgamo v sredino, dodamo jajca ter vanilijo in stepamo najmanj pet minuti pri veliki hitrosti, tako da dobimo rahlo gladko maso. S sten spet postrgamo maso in postavimo vse skupaj na stran. V večji posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol ter nato počasi ob rahlem mešanju dodajamo mokre sestavine. Dobro zmešamo jogurt in polnomastno mleko ter 5 sekund stepamo pri veliki hitrosti, vlijemo še limonin sok, nato pa vse skupaj počasi vmešamo v moko in spet miksamo vsaj 5 sekund. Dobljeno maso rahlo vmešamo v prej pripravljeno biskvitno maso. Počasi ter nežno mešamo vse skupaj, dokler ne dobimo povezane gladke mase in nazadnje dodamo borovnice, ki smo jih prej potresli z žlico moke in pretresli. Zelo nežno in počasi jih umešamo z vilico.
Maso vlijemo v veliki ploščati pekač in pečemo približno 21 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je popolnoma pečen, in nato testo popolnoma ohladimo, preden ga razrežemo najprej na tri enako velike kose. S kremo premažemo eno plast, nanjo položimo drugo, premažemo in pokrijemo s tretjo plastjo. Nato narežemo torto na kocke (npr. 6 x 7 cm), vsako tortico premažemo s kremo po vseh straneh ter okrasimo z borovnicami in listki borovnic ali melise. Tako premazane tortice ponudimo ohlajene, iz hladilnika. Lahko pa jih tudi zamrznemo in hranimo do 2 mesecev. Zamrznjene kose ponudimo tako, da jih 4 ure odmrzujemo na sobni temperaturi in jih okrasimo z borovnicami, tik preden jih damo na krožnik.
Priprava kreme
Sladko smetano stepamo toliko časa, da naraste in postane trda, ter jo postavimo na stran.
V drugi posodi stepemo skuto, ki smo jo solili, da postane gladka in rahla, nato pa dodamo sladkor v prahu z vanilijinim sladkorjem in stepamo toliko časa, da dobimo rahlo gladko maso. Na najvišji hitrosti stepamo še minuto, nato dodamo v sladko smetano ter stepamo z metlico še dobro minuto. Do uporabe pustimo v hladilniku.