• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Borovničeve tortice s smetano

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
21. 05. 2021

Borovničeve tortice s smetano

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine

za biskvit
  • 22,5 dag masla
  • 25 dag sladkorja (pol je lahko rjavega)
  • 4 velika jajca
  • 1 žlička vanilijinega ekstrakta
  • 37,5 dag moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • pol čajne žličke soli
  • 60 ml mleka
  • 180 ml jogurta
  • limonina lupinica
  • sok 3 limon
  • 3,5 dl borovnic (svežih ali neodatajnih zamrznjenih)
  • 1 žlica moke
za kremo
  • 3,6 dl sladke smetane
  • 25 dag skute
  • 20 dag sladkorja
  • 20 dag sladkorja
  • ščepec soli
  • 1,5 dl borovnic
  • nekaj listkov borovnic ali melise za okraševanje

Priprava

Pekač (36 x 45 cm) natančno obložimo s papirjem za peko, pečico pa ogrejemo na 180 ºC.

Maslo naj bo ogreto na sobno temperaturo. Damo ga v posodo ter stepamo na najvišji hitrosti z metlicami (ali kuhinjskim robotom) vsaj minuto. Dodamo sladkor in limonino lupinico ter stepamo 2 do 3 minute. Maso, ki se je nabrala na stenah, postrgamo v sredino, dodamo jajca ter vanilijo in stepamo najmanj pet minuti pri veliki hitrosti, tako da dobimo rahlo gladko maso. S sten spet postrgamo maso in postavimo vse skupaj na stran. V večji posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol ter nato počasi ob rahlem mešanju dodajamo mokre sestavine. Dobro zmešamo jogurt in polnomastno mleko ter 5 sekund stepamo pri veliki hitrosti, vlijemo še limonin sok, nato pa vse skupaj počasi vmešamo v moko in spet miksamo vsaj 5 sekund. Dobljeno maso rahlo vmešamo v prej pripravljeno biskvitno maso. Počasi ter nežno mešamo vse skupaj, dokler ne dobimo povezane gladke mase in nazadnje dodamo borovnice, ki smo jih prej potresli z žlico moke in pretresli. Zelo nežno in počasi jih umešamo z vilico.

Maso vlijemo v veliki ploščati pekač in pečemo približno 21 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je popolnoma pečen, in nato testo popolnoma ohladimo, preden ga razrežemo najprej na tri enako velike kose. S kremo premažemo eno plast, nanjo položimo drugo, premažemo in pokrijemo s tretjo plastjo. Nato narežemo torto na kocke (npr. 6 x 7 cm), vsako tortico premažemo s kremo po vseh straneh ter okrasimo z borovnicami in listki borovnic ali melise. Tako premazane tortice ponudimo ohlajene, iz hladilnika. Lahko pa jih tudi zamrznemo in hranimo do 2 mesecev. Zamrznjene kose ponudimo tako, da jih 4 ure odmrzujemo na sobni temperaturi in jih okrasimo z borovnicami, tik preden jih damo na krožnik.

Priprava kreme

Sladko smetano stepamo toliko časa, da naraste in postane trda, ter jo postavimo na stran.

V drugi posodi stepemo skuto, ki smo jo solili, da postane gladka in rahla, nato pa dodamo sladkor v prahu z vanilijinim sladkorjem in stepamo toliko časa, da dobimo rahlo gladko maso. Na najvišji hitrosti stepamo še minuto, nato dodamo v sladko smetano ter stepamo z metlico še dobro minuto. Do uporabe pustimo v hladilniku.

Prejšnja novica
Recepti
03. 05. 2021

Breskvice

Naslednja novica
Recepti
19. 10. 2021

Borovničeve tortice s smetano

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke