Borovničeve tortice s smetano
Streho torte tvori plast borovničevega želeja, ki s sladko-kislim okusom poteši željo po svežini … Nadstropje nižje so borovnice v nežni in atraktivno obarvani kremi, pod njo se bohoti še plast bogate kreme iz žlahtne čokolade. Piškotno dno te torte pa po okusu in teksturi spominja na rum kroglice. Da ne potrebuje peke, je v teh soparnih dneh nadvse dobrodošlo. Še to: uporabite gozdne borovnice, mogoče jih je kupiti tudi zamrznjene, ameriške jih po okusu ne bodo dosegle.
Sestavine
Biskvit
- 22,5 dag masla
- 25 dag sladkorja (pol je lahko rjavega)
- 4 velika jajca
- 1 žlička vanilijinega ekstrakta
- 37,5 dag moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- pol čajne žličke soli
- 60 ml mleka
- 180 ml jogurta
- limonina lupinica
- sok 3 limon
- 3,5 dl borovnic (svežih ali neodatajnih zamrznjenih)
- 1 žlica moke
Krema
- 3,6 dl sladke smetane
- 25 dag skute
- 20 dag sladkorja
- 1 vanilijin sladkor
- ščepec soli
- 1,5 dl borovnic in nekaj listkov borovnic ali melise za okraševanje
Priprava
Priprava biskvita
Pekač natančno obložimo s papirjem za peko, pečico pa ogrejemo na 180 ºC.
Maslo naj bo ogreto na sobno temperaturo. Damo ga v posodo ter stepamo na najvišji hitrosti z metlicami (ali kuhinjskim robotom) vsaj minuto. Dodamo sladkor in limonino lupinico ter stepamo 2 do 3 minute. Maso, ki se je nabrala na stenah, postrgamo v sredino, dodamo jajca ter vanilijo in stepamo najmanj pet minuti pri veliki hitrosti, tako da dobimo rahlo gladko maso. S sten spet postrgamo maso in postavimo vse skupaj na stran. V večji posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol ter nato počasi ob rahlem mešanju dodajamo mokre sestavine. Dobro zmešamo jogurt in polnomastno mleko ter 5 sekund stepamo pri veliki hitrosti, vlijemo še limonin sok, nato pa vse skupaj počasi vmešamo v moko in spet miksamo vsaj 5 sekund. Dobljeno maso rahlo vmešamo v prej pripravljeno biskvitno maso. Počasi ter nežno mešamo vse skupaj, dokler ne dobimo povezane gladke mase in nazadnje dodamo borovnice, ki smo jih prej potresli z žlico moke in pretresli. Zelo nežno in počasi jih umešamo z vilico.
Maso vlijemo v veliki ploščati pekač in pečemo približno 21 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je popolnoma pečen, in nato testo popolnoma ohladimo, preden ga razrežemo najprej na tri enako velike kose. S kremo premažemo eno plast, nanjo položimo drugo, premažemo in pokrijemo s tretjo plastjo. Nato narežemo torto na kocke (npr. 6 x 7 cm), vsako tortico premažemo s kremo po vseh straneh ter okrasimo z borovnicami in listki borovnic ali melise. Tako premazane tortice ponudimo ohlajene, iz hladilnika. Lahko pa jih tudi zamrznemo in hranimo do 2 mesecev. Zamrznjene kose ponudimo tako, da jih 4 ure odmrzujemo na sobni temperaturi in jih okrasimo z borovnicami, tik preden jih damo na krožnik.
Priprava kreme
Sladko smetano stepamo toliko časa, da naraste in postane trda, ter jo postavimo na stran.
V drugi posodi stepemo skuto, ki smo jo solili, da postane gladka in rahla, nato pa dodamo sladkor v prahu z vanilijinim sladkorjem in stepamo toliko časa, da dobimo rahlo gladko maso. Na najvišji hitrosti stepamo še minuto, nato dodamo v sladko smetano ter stepamo z metlico še dobro minuto. Do uporabe pustimo v hladilniku.