Ajdova kaša z zelenjavo
Sestavine
- 350 g ajjdove kaše
- 2 korenčka
- 1 paprika
- pol stebla pora
- 1 čebula
- 2 žlici oljčbega olja
- timijan, peteršilj in voda za kuhanje kaše
Postopek
Ajdovo kašo stresemo na cedilo, speremo pod tekočo vodo in jo v vodi namakamo pol ure. Šele nato jo damo v lonec, dolijemo toliko vode, da je vsaj 1 cm prekrita, solimo. Ko zavre, jo premešamo, temperaturo znižamo, pokrijemo s pokrovko in kuhamo od 12 do 15 minut. Preverimo kuhanost, da ne bo kaša razkuhana ali premalo kuhana. Če jo kuhamo nenamočeno, jo moramo kuhati nekoliko dalj časa.
Korenček olupimo in narežemo na manjše kocke. Papriko operemo, ji odstranimo sredico in jo narežemo na manjše kocke. Por vzdolž prepolovimo, ga operemo pod vodo in ga tudi narežemo na manjše kocke. Čebulo olupimo in sesekljamo. V večji ponvi segrejmo olje, dodamo pripravljeno zelenjavo in solimo, dodamo timijan ter pražimo od 5 do 7 minut. Nato dodamo še ajdovo kašo, pražimo še dve do tri minute, odstavimo, in če je treba, še dosolimo in popramo. Kašo ponudimo kot prilogo k poljubnim mesnim ali zelenjavnim glavnim jedem in jo posujemo z nasekljanim peteršiljem. Hladna je lahko predjed ali pa – tisti lonček, ko vsi hodimo mimo in zajemamo iz njega …