Vabilo na državno in evropsko prvenstvo v ročni košnji

Tekmovanja v ročni košnji, ki spodbujajo zbiranje, druženje, prepevanje, navijanje in druženje ob košnji pomenijo način ohranjanja tradicije. S košnjo so bile povezane številne šege in običaji, kosci so bili vedno svečano oblečeni, velikega pomena pa je bil tudi izbor jedi, ki so jih gospodinje postregle koscem.
Vsaki dve leti se ta tradicija ohranja z Evropskim prvenstvom v ročni košnji, ki bo letos v Sloveniji. Mednarodna prireditev bo potekala od 28.07. do 30.07.2023 v srcu Slovenije, v Moravčah. Zbrali se bodo najboljši kosci in kosice iz Avstrije, Nemčije, Švice, Južne Tirolske, Baskije, Slovaške, Češke, in Slovenije.
Tekmovalke in dečki kosijo površino velikosti 35 m2 (7x5m), deklice (5×5). Moški pa površino velikosti 100 m2 (10x10m). Pri tekmovanju se meri čas, ocenjuje pa se tudi čistoča košnje. Seštevek časa in ocena čistoče tvorita skupni rezultat posameznega tekmovalca.
Na to prestižno tekmovanje pridejo le najboljši, zato posamezna država pred prvenstvom organizira kvalifikacije – državno prvenstvo v ročni košnji. Vabimo vse kosce in kosice na izbirno tekmovanje, ki bo 9. Julija, v vasi Spodnja Javoršica, v občini Moravče ob 14.00. Ekipo koscev in kosic posamezne države sestavlja: 2 dečka in 1 deklica, rojena leta 2009 in mlajša; 5 žensk in 10 moških. Pet udeležencev in dve udeleženki so lahko starejši od 30 let, ostali morajo biti mlajši (skupino lahko v celoti sestavljajo tudi udeleženci, mlajši od 30 let). Šteje se leto rojstva 1993 in ne datum rojstva.
Za udeležbo se je potrebna predhodna prijava na tel. 051/429-114 Matej Pibernik, do 07.07.2023.
Dodatne informacije o evropskem prvenstvu na www.kosci-slovenije.com