• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Govedoreja
  • Svetovni dan tal

Deli

obvestilo MKGP
05. 12. 2022

Svetovni dan tal

Logotip slovenskega partnerstva za tla

Danes, 5. 12. praznujemo svetovni dan tal, ki ga je 2013 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Aktivnosti svetovnega dneva tal vodi organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) v okviru Globalnega partnerstva za tla (angleško Global Soil Partnership). Letošnji slogan svetovnega dne tal je »Tla, kjer se hrana začne«.
Kot vsako leto FAO tudi letos naslavlja novo problematiko s področja tal s sloganom: »Tla, kjer se hrana začne«.
Ob naraščajočih potrebah prebivalstva in podnebnih spremembah so tla izpostavljena številnim nevarnostim in procesom degradacije. Mednje sodijo erozija, zmanjšanje količine organskih snovi v tleh in ostali procesi, med katerimi so bolj prepoznavne poplave, prekrivanje in tesnjenje tal z različnimi nepropustnimi materiali oz. pozidava zemljišč ter onesnaževanje tal.
Izguba hranil v tleh pa je glavni proces degradacije tal, ki ogroža prehrano. Po podatkih FAO se je v zadnjih 70 letih raven vitaminov in hranilnih snovi v hrani drastično zmanjšala, ocenjuje se, da 2 milijardi ljudi na svetu trpi zaradi pomanjkanja mikrohranil, kar je znano kot skrita lakota.
Letošnji svetovni dan tal je s kampanjo »Tla, kjer se hrana začne« namenjen torej ozaveščanju o pomenu ohranjanja zdravih ekosistemov in blaginje ljudi z obravnavanjem vse večjih izzivov pri upravljanju s tlemi, povečanjem ozaveščenosti o tleh ter spodbujanjem družb k izboljšanju zdravja tal.
Kmetijska tla so ključna za slovenskega kmeta, ki je nosilec pridelave hrane in skrbnik slovenskega podeželja. Je torej najpomembnejši člen pri ohranjanju našega zdravja zaradi kakovosti hrane in kakovosti bivanja. Slovenija ima precej razgiban relief in talne lastnosti, kar posledično zelo omejuje možnosti za intenzivnejšo ter s tem učinkovito kmetijsko pridelavo. Predvsem zaradi velikega nagiba, plitvih in skalovitih tal ter vse večje pozidanosti imamo v Sloveniji vse manj površin, primernih za pridelavo hrane. Tla so svet, sestavljen iz organizmov, mineralov in organskih sestavin, ki z rastjo rastlin zagotavljajo hrano za ljudi in živali. Zato je ozaveščanje in širjenje informacij o pomembnosti tal bistvenega pomena.

Prejšnja novica
Novice
01. 12. 2022

Haloze so na območju z omejenimi dejavniki

Naslednja novica
Evropa in Svet
06. 12. 2022

Ko si kmetje ne morejo privoščiti dobrobiti živali

Aktualno

Evropa in Svet
19. 05. 2025

Velika Britanija je prepovedala izvoz živih živali

Novice
14. 05. 2025

Začeli bodo preoblikovati svetovalno službo

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

dr. Jože Podgoršek
Dogodki
08. 01. 2025

15. zelenjadarske urice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke