• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Strokovno srečanje EFSA in nanotehnologija

Deli

Darinka Sebenik
15. 11. 2011

Strokovno srečanje EFSA in nanotehnologija

Kmetijski minister mag. Dejan Židan se je  udeležil strokovnega srečanja na temo nanotehnologije s predstavniki organizacij, imenovanih skladno s 36. členom Uredbe (ES) št. 178/2002, znanstvenimi institucijami in drugimi zainteresiranimi, ki delujejo na področjih poslanstva Evropske organizacije za varnost hrane (EFSA) ter zagotavljanja varne hrane. Strokovno srečanje je organiziralo MKGP – Informacijska točka EFSA.

 

Minister Židan je v uvodnem nagovoru izpostavil pomen varne hrane in samooskrbe. »V času prehranskih kriz in novo nastajajočih tveganj, ki jih sprožajo nove tehnologije, je treba ustvariti razmere, ki bodo krepile zaupanje potrošnikov v doma pridelano in predelano hrano. Prepoznati moramo nova tveganja in odziv potrošnikov.« Dodal je še, da sodobni potrošniki zahtevajo več in so bolje obveščeni, a nove tehnologije, kot na primer nanotehnologijo, zaznavajo kot vir tveganja tudi zato, ker nimajo vedno na razpolago dovolj informacij.

 

MKGP sta v okviru strokovnega srečanja obiskala tudi predstavnica EFSA, dr. Anne Theobald, ki je na srečanju predstavila aktivnosti EFSA na področju ocene varnosti za živila z nanosestavinami. Med predavatelji je bil tudi predstavnik Ministrstva za zdravje iz Avstrije, dr. Alexander Zilberszac, ki je predstavil aktivnosti na področju nanotehnologije, ki potekajo v Avstriji. Na strokovnem srečanju so sodelovali tudi slovenski strokovnjaki, ki so predstavili pregled zakonodaje s področja označevanja nanosestavin, OECD poročilo o varnosti nanoživil, prednosti in tveganja uporabe nanotehnologije v živilski industriji ter rezultate Raziskave javnega mnenja o tveganjih, povezanih z nanotehnologijo, o varnosti hrane in prepoznavnosti EFSA v Sloveniji.

 

Srečanje, ki se ga je udeležilo 60 predstavnikov različnih institucij je predstavljalo priložnost za razpravo o prednostih in tveganjih uporabe nanotehnologije v živilski industriji, o aktivnostih, ki potekajo na področju nanotehnologije v državah članicah ter sodelovanju z EFSA. Vse predstavitve bodo objavljene na spletni strani MKGP, Informacijska točka EFSA:

http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/informacijska_tocka_efsa/.

Prejšnja novica
Zanimivosti
10. 11. 2011

Nešplja (Mespilus gremanicus)

Naslednja novica
Gospodarstvo
16. 11. 2011

»Tradicionalni slovenski zajtrk« – v petek 18. 11. 2011

Aktualno

Zelenjavno mesne jedi
30. 06. 2025

Polnjene bučke z mletim mesom

Evropa in Svet
30. 06. 2025

Združitev Arle in DMK

Evropa in Svet
27. 06. 2025

Prvi ukrep novega nemškega kmetijskega ministra

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke