• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Strokovno srečanje EFSA in nanotehnologija

Deli

Darinka Sebenik
15. 11. 2011

Strokovno srečanje EFSA in nanotehnologija

Kmetijski minister mag. Dejan Židan se je  udeležil strokovnega srečanja na temo nanotehnologije s predstavniki organizacij, imenovanih skladno s 36. členom Uredbe (ES) št. 178/2002, znanstvenimi institucijami in drugimi zainteresiranimi, ki delujejo na področjih poslanstva Evropske organizacije za varnost hrane (EFSA) ter zagotavljanja varne hrane. Strokovno srečanje je organiziralo MKGP – Informacijska točka EFSA.

 

Minister Židan je v uvodnem nagovoru izpostavil pomen varne hrane in samooskrbe. »V času prehranskih kriz in novo nastajajočih tveganj, ki jih sprožajo nove tehnologije, je treba ustvariti razmere, ki bodo krepile zaupanje potrošnikov v doma pridelano in predelano hrano. Prepoznati moramo nova tveganja in odziv potrošnikov.« Dodal je še, da sodobni potrošniki zahtevajo več in so bolje obveščeni, a nove tehnologije, kot na primer nanotehnologijo, zaznavajo kot vir tveganja tudi zato, ker nimajo vedno na razpolago dovolj informacij.

 

MKGP sta v okviru strokovnega srečanja obiskala tudi predstavnica EFSA, dr. Anne Theobald, ki je na srečanju predstavila aktivnosti EFSA na področju ocene varnosti za živila z nanosestavinami. Med predavatelji je bil tudi predstavnik Ministrstva za zdravje iz Avstrije, dr. Alexander Zilberszac, ki je predstavil aktivnosti na področju nanotehnologije, ki potekajo v Avstriji. Na strokovnem srečanju so sodelovali tudi slovenski strokovnjaki, ki so predstavili pregled zakonodaje s področja označevanja nanosestavin, OECD poročilo o varnosti nanoživil, prednosti in tveganja uporabe nanotehnologije v živilski industriji ter rezultate Raziskave javnega mnenja o tveganjih, povezanih z nanotehnologijo, o varnosti hrane in prepoznavnosti EFSA v Sloveniji.

 

Srečanje, ki se ga je udeležilo 60 predstavnikov različnih institucij je predstavljalo priložnost za razpravo o prednostih in tveganjih uporabe nanotehnologije v živilski industriji, o aktivnostih, ki potekajo na področju nanotehnologije v državah članicah ter sodelovanju z EFSA. Vse predstavitve bodo objavljene na spletni strani MKGP, Informacijska točka EFSA:

http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/informacijska_tocka_efsa/.

Prejšnja novica
Zanimivosti
10. 11. 2011

Nešplja (Mespilus gremanicus)

Naslednja novica
Zanimivosti
16. 11. 2011

Še trije slovenski izdelki dobili registracijo v EU

Aktualno

food.future
Novice
16. 10. 2025

Svetovni dan hrane

KGZS
Novice
14. 10. 2025

Obvestilo vinogradnikom – zlata trsna rumenica za leto 2025

Anton Jarc
Brezmesne slane jedi
01. 10. 2025

Rdeče zelje s krompirjem

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke