• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Govedoreja
  • Sejem Narava-zdravje in borza lokalno pridelane hrane

Deli

Darinka Sebenik
12. 09. 2022

Sejem Narava-zdravje in borza lokalno pridelane hrane

Na sejmu Narava-zdravje je bilo 54 pridelovalcev in 10 zadrug ponudnikov pridelkov in izdelkov (foto DS)

V Ljubljani, na Gospodarskem razstavišču je od 9. do 11. 9. 2022 potekal sejem Narava-zdravje, ki so ga prvi dan razširili še na t. i. borzo lokalno pridelane hrane. Na njej je 54 pridelovalcev in 10 zadrug ponujalo svoje pridelke in izdelke javnim zavodom in predstavnikom horece. Kot je povedala predstavnica Gospodarskega razstavišča Špela Terpin, je bil namen borze vzpostavitev rednih borz lokalnih živil, kjer bi se bodo dvakrat letno srečali, izmenjali podatke o ponudbi in povpraševanju ter sklepali dogovore pridelovalci, zadruge in predelovalci lokalnih kmetijskih pridelkov, kot ponudniki z odkupovalci. Tokrat so bili prisotni predstavniki javnih zavodov – šol, vrtcev in v drugi fazi tudi drugih javnih zavodov ter turizma in gostinstva kot povpraševalci po lokalno pridelani in predelani hrani. Predstavniki pridelovalcev v borzi vidijo priložnost prodaje in upajo, na konkretne dogovore o sodelovanju in prodaji pridelkov in izdelkov. Na strani odkupovalcev pa je bilo prisotnih kar 250 javnih zavodov in 15 predstavnikov horece. Smo pa na borzi lahko videli bolj ali manj privlačno ponudbo in priznati moramo, da so nekateri pridelovalci in predelovalci v predstavitev vložili veliko dela. Kot je bilo iz dogajanja na borzi videti, se je trud očitno obrestoval, saj so imeli več poslovnih sestankov kot tam, kjer so imeli le napise.

Da so se odločili za tovrstno prireditev v okviru sejma je predvsem vodilo, da bi omogočili čimbolj bolj kratko nabavno verigo, ki jo imenujejo tudi zelena veriga. Jasne opredelitve, kaj pomeni »lokalno«, ni – lahko je le nekaj kilometrov (kraj, občina), lahko tudi 50 km (regija) ob dejstvu, da je Slovenija majhna država, je okvir lahko tudi celotna Slovenija.
Vsekakor pa kratka nabavna veriga pomembno vpliva na kakovost obroka, na zdravje potrošnikov, v gostinstvu in turizmu pa tudi na povečanje dodane vrednosti. Prav slednje je poudarila tudi predstavnica združenja za trajnostni turizem Jana Apih.
Kratka veriga pa po drugi strani povečuje dodano vrednost v kmetijstvu – pri lokalnem pridelovalcu in rejcu. Hkrati zelena nabavna veriga bistveno zmanjšuje potrebo po skladiščenju, ogljičnem odtisu, zmanjšujejo se tudi presežki v pridelavi hrane ter odpadna in zavržena hrana. To je pomembno tudi za šolsko prehrano, kjer pa še poleg cene odločajo o nabavi tudi za prehrano zadolženi ljudje. Predstavnici pridelovalcev, Anja Mager kot predsednica Zveze slovenske podeželske mladine in Andreja Makovec Beci, sta to jasno izpostavili. Vendar moramo vedeti tudi to, da je za enega otroka, govorimo o malici na osnovni šoli, namenjenega 80 centov, za nakup surovine, brez drugih dodatnih stroškov, Vendar pa, kot je povedala Ivana Simčič iz Zavoda za šolstvo, to predstavlja 150 milijonov evrov na letni ravni za vse šole. Vendar je ves trud v dobavo zdrave hrane zaman, če ta ni pripravljena tako, da je otroci pojedo. Tako nas čaka na tem delu še veliko dela tako na strani pridelovalcev kot na pripravi hrane in ne nadalje tudi na izobraževanju potrošnika. Prav na to temo je prof. dr. Aleš Kuhar opozoril, da zadnje pol leta ni bilo nič narejenega zato, da bi potrošnika še naprej ozaveščali o pomenu doma pridelane hrane. To po drugi strani pomeni, da ves denar, ki se je nekaj let vlagal v izobraževanje potrošnika izgublja svoje namen.

Prejšnja novica
Uncategorized
08. 09. 2022

V Nemčiji trg s piro zasičen

Naslednja novica
Evropa in Svet
15. 09. 2022

Na sejmu SPACE podelili 36 nagrad za novosti

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke