• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Prekmurska šunka je zaščiteni slovenski proizvod v EU

Deli

obvestilo MKGP
29. 04. 2014

Prekmurska šunka je zaščiteni slovenski proizvod v EU

Evropska komisija je v soboto v Uradnem listu EU objavila registracijo Prekmurske šunke, ki je že 20-ti slovenski proizvod, ki je registriran pri Evropski komisiji.

Prekmurska šunka je prekajena in sušena mesnina, pridobljena iz svežega stegna prašiča brez kosti. Ima standardno in prepoznavno     hruškasto obliko z enakomerno rdečerjavo barvo površine kože. Njena posebnost je v tradicionalnem načinu predelave. Svinjska    stegna se natre s soljo in začimbami. Pred dimljenjem se s stegen odstrani odvečna sol. Za uspešno zorenje so potrebne ugodne podnebne razmere: suhe in ostre zime. Izjemnost Prekmurske šunke je v sušenju in dolgotrajnem zorenju v specifičnih pokrajinskih podnebnih razmerah. Med vsaj 6 mesečnim zorenjem se oblikuje značilen vonj in okus ter rubinasto rdeča barva zrele prekajene mišičnine in enakomerna smetanasto bela barva podkožne slanine. V vonju in okusu je čutiti prijetno zaznavo dima.
Pri Komisiji je registriranih še 19 slovenskih proizvodov: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Bovški sir, Kraški med, Mohant (vsi z zaščiteno označbo porekla – ZOP); Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec, Šebreljski želodec, Ptujski lük, Kraški pršut, Kraški zašink, Štajersko prekmursko bučno olje, Kraška panceta, Slovenski med (vsi z zaščiteno geografsko označbo – ZGO); Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi, Prekmurska gibanica (vsi z zajamčeno tradicionalno posebnostjo – ZTP).

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
28. 04. 2014

Pridelava fižola za zrnje

Naslednja novica
Gospodarstvo
07. 05. 2014

Novo pri ugotavljanju KD

Aktualno

zzs
Evropa in Svet
18. 12. 2025

Slovenija na protestu v Bruslju

Evropa in Svet
18. 12. 2025

Včeraj prvi protest kmetov v Belgiji

Anton Jarc
Tradicionalne, praznične jedi
02. 12. 2025

Bujta repa

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2025. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke