• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Prekmurska šunka je zaščiteni slovenski proizvod v EU

Deli

obvestilo MKGP
29. 04. 2014

Prekmurska šunka je zaščiteni slovenski proizvod v EU

Evropska komisija je v soboto v Uradnem listu EU objavila registracijo Prekmurske šunke, ki je že 20-ti slovenski proizvod, ki je registriran pri Evropski komisiji.

Prekmurska šunka je prekajena in sušena mesnina, pridobljena iz svežega stegna prašiča brez kosti. Ima standardno in prepoznavno     hruškasto obliko z enakomerno rdečerjavo barvo površine kože. Njena posebnost je v tradicionalnem načinu predelave. Svinjska    stegna se natre s soljo in začimbami. Pred dimljenjem se s stegen odstrani odvečna sol. Za uspešno zorenje so potrebne ugodne podnebne razmere: suhe in ostre zime. Izjemnost Prekmurske šunke je v sušenju in dolgotrajnem zorenju v specifičnih pokrajinskih podnebnih razmerah. Med vsaj 6 mesečnim zorenjem se oblikuje značilen vonj in okus ter rubinasto rdeča barva zrele prekajene mišičnine in enakomerna smetanasto bela barva podkožne slanine. V vonju in okusu je čutiti prijetno zaznavo dima.
Pri Komisiji je registriranih še 19 slovenskih proizvodov: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Bovški sir, Kraški med, Mohant (vsi z zaščiteno označbo porekla – ZOP); Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec, Šebreljski želodec, Ptujski lük, Kraški pršut, Kraški zašink, Štajersko prekmursko bučno olje, Kraška panceta, Slovenski med (vsi z zaščiteno geografsko označbo – ZGO); Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi, Prekmurska gibanica (vsi z zajamčeno tradicionalno posebnostjo – ZTP).

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
28. 04. 2014

Pridelava fižola za zrnje

Naslednja novica
Gospodarstvo
07. 05. 2014

Novo pri ugotavljanju KD

Aktualno

Novice
02. 07. 2025

KGZS o suši

Novice
01. 07. 2025

Predlog Zakona o zdravju živali gre v državni zbor

Zelenjavno mesne jedi
30. 06. 2025

Polnjene bučke z mletim mesom

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke