• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Sadjarstvo in vinogradništvo
  • Pregledovanje vinogradov in odstranjevanje okuženih trsov ob pojavu zlate trsne rumenice

Deli

Obvestilo UVHVVR
06. 09. 2023

Pregledovanje vinogradov in odstranjevanje okuženih trsov ob pojavu zlate trsne rumenice

Gabrijel Seljak
Foto: Gabrijel Seljak

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja vinogradnike, da je za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice nujno, da redno pregledujejo vinograde, brajde in ohišnice ter čim prej odstranijo trse z znaki okužbe. Okužene trse je najlažje prepoznati v poletnem času.
Zlata trsna rumenica je ena najnevarnejših bolezni vinske trte, za katero so predpisani strogi ukrepi za njeno zatiranje in preprečevanje širjenja. Z okuženih na zdrave trse prenaša bolezen v vinogradih žuželka ameriški škržatek. Zlata trsna rumenica je navzoča na vseh vinorodnih območjih v Sloveniji. Okuženih trsov ni mogoče pozdraviti, zato je pomembno, da jih čim prej odstranimo in s tem preprečimo nadaljnje širjenje bolezni. Okužene trse je najlažje prepoznati v poletnem času.
Znaki okužbe

Znaki okužbe z zlato trsno rumenico se začnejo pojavljati kmalu po cvetenju in se proti jeseni stopnjujejo. Pri belih sortah se pojavi rumenenje listja, pri rdečih sortah pa listi rdečijo. Znaki so tudi vihanje listov navznoter in sušenje grozdov. Pridelek na okuženih trsih je slabše kakovosti, okuženi trsi sčasoma ne rodijo več in lahko v nekaj letih propadejo. Simptomi se najprej pojavijo na posameznih rozgah ali delih trsa, sčasoma pa na celotnem trsu.
Odstranjevanje okuženih trsov je lažje, če se trs s simptomi v poletnem času samo odreže na primerni višini od tal. Odrezani del se hitro posuši, zato s posušenih poganjkov ameriški škržatek ne more več prenesti okužbe naprej. Paziti je treba tudi na sprotno in dosledno odstranjevanje vseh novih poganjkov, ki odženejo iz preostanka trsa, saj so okuženi, četudi še ne kažejo simptomov. Preostanek trsa je treba odstraniti s koreninami vred, da iz ostankov korenin ne bi odganjali novi okuženi poganjki. To lahko storimo jeseni ali preko zime, vendar še preden trsi začnejo ponovno odganjati. Skrajni rok za odstranitev preostankov trsov je 30. april.
Za pomoč pri prepoznavanju okužb zlate trsne rumenice se lahko obrnete na izvajalce Javne službe zdravstvenega varstva rastlin po posameznih območjih delovanja.
Več informacij o zlati trsni rumenici je na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Prejšnja novica
Novice
01. 09. 2023

Vlada o kmetijstvu

Naslednja novica
Novice
07. 09. 2023

Vloge za oceno škode v kmetijski pridelavi zaradi poplav in plazov

Aktualno

Gospodarstvo
06. 06. 2025

Neupoštevanje stroke in kmetov ogroža prehransko varnost in podobo slovenskega podeželja

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke