• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Evropa in svet
  • Osem zmagovalcev tretjega izbora EU Organic Awards

Deli

Obvestilo
24. 09. 2024

Osem zmagovalcev tretjega izbora EU Organic Awards

© European Union, 2024

Letošnji zmagovalci sledijo visokim standardom, ki so jih postavili njihovi predhodniki, in predstavljajo trajnostne in navdihujoče projekte v celotni evropski ekološki vrednostni verigi. Zmagovalni projekti – in ljudje, ki stojijo za njimi – prikazujejo, kako lahko ekološko kmetijstvo in proizvodnja ustvarita inovativne vrednostne verige, pa tudi nove zaposlitvene priložnosti na podeželju.

Zmagovalci 3. EU Organic Awards (ekoloških nagrad) 2024 so:

  • Najboljša ekološka kmetica je Reinhilde Frech-Emmelmann iz Avstrije in je ustanovila ReinSaat GmbH. Začela je leta 1998 na biodinamični kmetiji Demeter v St. Leonhard v Hornerwald v Spodnji Avstriji. Kmetija je specializirana za pridelavo ekološkega semena brez gensko spremenjenih organizmov, z več kot 800 sortami. Značilno je, da so te sorte bolj odporne in spodbujajo biotsko raznovrstnost in trajnostno kmetovanje po vsej Evropi.
  • Najboljši ekološki kmet je Benny Schöpf iz Nemčiji. Schöpf je glavni pridelovalec zelenjave v Kartoffelkombinatu (Kombinat krompirja), ki je največja zadružna kmetija v Nemčiji. Tedensko oskrbuje 2.300 gospodinjstev z ekološko pridelano zelenjavo, dajejo prednost normlanimh delovnim pogojem in trajnostnemu načinu, sočasno pa spodbujajo alternativni kmetijski gospodarski sistem.
  • Najboljša ekološka regija je Južna Savo na Finskem. Južni Savo je s 40-letnim sodelovanjem med kmeti, raziskovalci in lokalnimi oblastmi zgradila močno naravno ekološko kmetovanje. Regija z 200 ekološkimi kmetijami spodbuja trajnostne prakse, ohranjanje kakovosti vode in biotske raznovrstnosti ter je dom finskega inštituta za ekološke raziskave.
  • Najboljše ekološko mesto je BioStadt Bremen v Nemčiji. Z več kot 30 % kmetij, certificiranih za ekološko pridelavo, mesto spodbuja trajnostne prehranske sisteme prek skupnostnih projektov in inovativnih kmetijskih pobud, s čimer opolnomoči državljane, da spodbujajo lokalne spremembe. BioStadt Bremen si prizadeva, da bi do leta 2025 vso občinsko prehrano v šolah, jaslih in bolnišnicah spremenili v 100-odstotno ekološko.
  • Najboljše ekološko okrožje je Biookrožje Sörmland na Švedskem. Sörmland, ki se nahaja južno od Stockholma, je pionir v ekološkem kmetovanju že od štiridesetih let prejšnjega stoletja, saj združuje kmetije, predelovalce hrane, restavracije in drugo. Z 20 % kmetijskih zemljišč z ekološko pridelavo to okrožje spodbuja lokalne ekološke proizvode, trajnostni turizem in ozaveščenost o zdravstvenih koristih ekološke hrane.
  • Najboljši v kategoriji mali ali srednje veliki predelovalci ekoloških pridelkov je zadruga Gino Girolomoni (Cooperativa Agricola) iz Italije. Ta zadruga, ki se nahaja v regiji Marche, je specializirana za proizvodnjo ekoloških testenin in nadaljuje poslanstvo svojega ustanovitelja Gina Girolomonija. Z 80 hektarji kmetijskih zemljišč in objekti, ki uporabljajo obnovljivo energijo, letno proizvede devet milijonov ton testenin, s čimer podpira več kot 300 kmetov in 60 lokalnih delavcev.
  • Najboljši trgovec z ekološko hrano je SAiFRESC iz Španije. Podjetje SAiFRESC, ki so ga leta 2011 ustanovili trije kmetje, je prešlo na ekološko kmetovanje in revitaliziralo kmetijstvo v Huerta de Valencia. Na 30 hektarih površin pridelajo 70 ekoloških izdelkov, 90 % pridelka prodajo lokalno in zmanjšajo embalažo. Pobuda spodbuja krožno gospodarstvo in izvaja izobraževalne delavnice o ekološkem kmetovanju.
  • Najboljša ekološka restavracija/storitev hrane je Kalf & Hansen iz Švedske. Verigo restavracij, ki sta jo leta 2014 ustanovila Rune in Fabian Kalf-Hansen, ponuja 100-odstotno ekološko sezonsko nordijsko kuhinjo. Z dvema restavracijama, gostinskimi storitvami in eko-obroki na švedskih vlakih Kalf & Hansen daje prednost lokalnim nabavam, trajnosti in cenovno dostopnim ekološkim obrokom ter gradi močne odnose z lokalnimi proizvajalci.

Za letošnje tekmovanje je bilo prejetih skoraj 100 prijav iz vse EU, v ožji izbor pa se je uvrstilo 24 kandidatov iz 11 držav. Nagrade EU Organic Awards vključujejo 7 kategorij in 8 posameznih nagrad, ki nagrajujejo inovativne, trajnostne in navdihujoče projekte, ki dodajajo pomembno vrednost ekološki pridelavi in ​​porabi. Tekmovanje organizirajo Evropska komisija, Evropski ekonomsko-socialni odbor, Evropski odbor regij, COPA-COGECA in IFOAM Organics Europe ob podpori Evropskega parlamenta in Sveta.

Prejšnja novica
Evropa in Svet
16. 09. 2024

Evropska komisija je odobrila višja predplačila iz naslova SPK kmetom v EU

Naslednja novica
Novice
26. 09. 2024

Smernice za odvzem volkov je treba spremeniti

Aktualno

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke