Osem zmagovalcev tretjega izbora EU Organic Awards
Letošnji zmagovalci sledijo visokim standardom, ki so jih postavili njihovi predhodniki, in predstavljajo trajnostne in navdihujoče projekte v celotni evropski ekološki vrednostni verigi. Zmagovalni projekti – in ljudje, ki stojijo za njimi – prikazujejo, kako lahko ekološko kmetijstvo in proizvodnja ustvarita inovativne vrednostne verige, pa tudi nove zaposlitvene priložnosti na podeželju.
Zmagovalci 3. EU Organic Awards (ekoloških nagrad) 2024 so:
- Najboljša ekološka kmetica je Reinhilde Frech-Emmelmann iz Avstrije in je ustanovila ReinSaat GmbH. Začela je leta 1998 na biodinamični kmetiji Demeter v St. Leonhard v Hornerwald v Spodnji Avstriji. Kmetija je specializirana za pridelavo ekološkega semena brez gensko spremenjenih organizmov, z več kot 800 sortami. Značilno je, da so te sorte bolj odporne in spodbujajo biotsko raznovrstnost in trajnostno kmetovanje po vsej Evropi.
- Najboljši ekološki kmet je Benny Schöpf iz Nemčiji. Schöpf je glavni pridelovalec zelenjave v Kartoffelkombinatu (Kombinat krompirja), ki je največja zadružna kmetija v Nemčiji. Tedensko oskrbuje 2.300 gospodinjstev z ekološko pridelano zelenjavo, dajejo prednost normlanimh delovnim pogojem in trajnostnemu načinu, sočasno pa spodbujajo alternativni kmetijski gospodarski sistem.
- Najboljša ekološka regija je Južna Savo na Finskem. Južni Savo je s 40-letnim sodelovanjem med kmeti, raziskovalci in lokalnimi oblastmi zgradila močno naravno ekološko kmetovanje. Regija z 200 ekološkimi kmetijami spodbuja trajnostne prakse, ohranjanje kakovosti vode in biotske raznovrstnosti ter je dom finskega inštituta za ekološke raziskave.
- Najboljše ekološko mesto je BioStadt Bremen v Nemčiji. Z več kot 30 % kmetij, certificiranih za ekološko pridelavo, mesto spodbuja trajnostne prehranske sisteme prek skupnostnih projektov in inovativnih kmetijskih pobud, s čimer opolnomoči državljane, da spodbujajo lokalne spremembe. BioStadt Bremen si prizadeva, da bi do leta 2025 vso občinsko prehrano v šolah, jaslih in bolnišnicah spremenili v 100-odstotno ekološko.
- Najboljše ekološko okrožje je Biookrožje Sörmland na Švedskem. Sörmland, ki se nahaja južno od Stockholma, je pionir v ekološkem kmetovanju že od štiridesetih let prejšnjega stoletja, saj združuje kmetije, predelovalce hrane, restavracije in drugo. Z 20 % kmetijskih zemljišč z ekološko pridelavo to okrožje spodbuja lokalne ekološke proizvode, trajnostni turizem in ozaveščenost o zdravstvenih koristih ekološke hrane.
- Najboljši v kategoriji mali ali srednje veliki predelovalci ekoloških pridelkov je zadruga Gino Girolomoni (Cooperativa Agricola) iz Italije. Ta zadruga, ki se nahaja v regiji Marche, je specializirana za proizvodnjo ekoloških testenin in nadaljuje poslanstvo svojega ustanovitelja Gina Girolomonija. Z 80 hektarji kmetijskih zemljišč in objekti, ki uporabljajo obnovljivo energijo, letno proizvede devet milijonov ton testenin, s čimer podpira več kot 300 kmetov in 60 lokalnih delavcev.
- Najboljši trgovec z ekološko hrano je SAiFRESC iz Španije. Podjetje SAiFRESC, ki so ga leta 2011 ustanovili trije kmetje, je prešlo na ekološko kmetovanje in revitaliziralo kmetijstvo v Huerta de Valencia. Na 30 hektarih površin pridelajo 70 ekoloških izdelkov, 90 % pridelka prodajo lokalno in zmanjšajo embalažo. Pobuda spodbuja krožno gospodarstvo in izvaja izobraževalne delavnice o ekološkem kmetovanju.
- Najboljša ekološka restavracija/storitev hrane je Kalf & Hansen iz Švedske. Verigo restavracij, ki sta jo leta 2014 ustanovila Rune in Fabian Kalf-Hansen, ponuja 100-odstotno ekološko sezonsko nordijsko kuhinjo. Z dvema restavracijama, gostinskimi storitvami in eko-obroki na švedskih vlakih Kalf & Hansen daje prednost lokalnim nabavam, trajnosti in cenovno dostopnim ekološkim obrokom ter gradi močne odnose z lokalnimi proizvajalci.
Za letošnje tekmovanje je bilo prejetih skoraj 100 prijav iz vse EU, v ožji izbor pa se je uvrstilo 24 kandidatov iz 11 držav. Nagrade EU Organic Awards vključujejo 7 kategorij in 8 posameznih nagrad, ki nagrajujejo inovativne, trajnostne in navdihujoče projekte, ki dodajajo pomembno vrednost ekološki pridelavi in porabi. Tekmovanje organizirajo Evropska komisija, Evropski ekonomsko-socialni odbor, Evropski odbor regij, COPA-COGECA in IFOAM Organics Europe ob podpori Evropskega parlamenta in Sveta.