• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Sadjarstvo in vinogradništvo
  • Obvestilo pred pozebo

Deli

Darinka Sebenik priredba po MKGP
06. 04. 2023

Obvestilo pred pozebo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča, da je po navedbah Agencije RS za okolje (ARSO) so tudi za prihodnje dni napovedana možnost jutranje pozebe in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe zaradi nizkih temperatur na kmetijskih rastlinah.

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi so odvisne od fenofaze rastline in drugih dejavnikov, so že prejšnji teden ob začetku hladnega vala pojasnili na Arsu. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.

Medtem, ko ponekod marelice že zaključujejo cvetenje ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve, češnje in višnje predvsem na Primorskem in jugovzhodni Sloveniji že v polnem cvetenju. Zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma v fazi brstenja in prehajanja v fazo odpiranja brsta.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, kakšno stopinjo več mrazu še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja.

Na spodnji povezavi so dostopne številne informacije in tehnološka navodila v povezavi s preventivnim ravnanjem, varstvom sadovnjakov in na splošno glede ravnanja pred pozebo:

Informacije in tehnološka navodila za sadjarje za varstvo sadovnjakov pred pozebo

Za pomoč pri ugotavljanju, kdaj nastopijo kritične temperature smo povzeli preglednico, ki je dostopna v tehnoloških navodilih KGZS.

Preglednica: Občutljivost različnih sadnih vrst na spomladansko pozebo v različnih fazah razvoja (Zinoni et al, 2000)

Oznaka fenofaze A B C-C3 D-D3 E-E2 F-F2 G I J
Fenofaze Zimski brst Nabrekanje brstov Odpiranje brsta- mišja ušesa Vidni cvetni brsti – stadij balona Začetek cvetenja Polno cvetenje Odpadanje venčnih listov Cvetna čaša odpade –slačenje plodov Debelitev plodov
Breskve
Kritična temperatura °C -4 -4 -3,3 -2,8 -2,2 -1,8 -1 -1
10 % poškodb pri °C -6,1 -3,9 -3,3 -2,7 -2,2
90 % poškodb pri °C -15 -9,1 -5,6 -4,4 -3,9
Slive
Kritična temperatura °C -20 -5 -4 -3 -2,8 -2 -1,5 -0,5
10 % poškodb pri °C -8,3 -6,6 -3,3 -2,8 -2 -1,5
90 % poškodb pri °C -16 -14 -5,6 -5 -5 -5
Marelice
Kritična temperatura °C -9,4 -4 -4 -3,5 -3 -2,2 -0,8 -0,5 -0,5
10 % poškodb pri °C -6,2 -4,9 -4,3 -2,9 -2,6 -2,3
90 % poškodb pri °C -14 -10 -10 -5,6 -4,4 -3,3
Češnje
Kritična temperatura °C -5 -4,5 -2,2 -1,7 -1,1 -1 -1
10 % poškodb pri °C -2,7 -2,7 -2,4 -2,1
90 % poškodb pri °C -6,2 -4,9 -3,9 -3,6
Jablane
Kritična temperatura °C -7 -4 -2,2 -2 -1,8 -1,6 -1,6
10 % poškodb pri °C -9,4 -5 -2,8 -2,2 -2,2 -2,2 -2,2 -2,2
90 % poškodb pri °C -17 -9,4 -6,1 -4,4 -3,9 -3,9 -3,9 -3,9
Hruške
Kritična temperatura °C -7 -6 -2,8 -2 -1,6 -1,5 -1
10 % poškodb pri °C -9,4 -6,7 -3,3 -2,8 -2,2 -2,2
90 % poškodb pri °C -18 -14 -5,6 -5 -4,4 -4,4
Aktinidija zelene konice odprti listi
Kritična temperatura °C -15 -2 -1 -0,5 0
Vinska trta
Kritična temperatura °C -15 -8 -2 -2 -2 -1

Prejšnja novica
Evropa in Svet
05. 04. 2023

Cena mlečnih izdelkov na mednarodni ravni 4,7 % nižje

Naslednja novica
Novice
11. 04. 2023

Za protipožarne infrastrukture 2,8 milijona evrov

Aktualno

Novice
14. 05. 2025

Začeli bodo preoblikovati svetovalno službo

Evropa in Svet
14. 05. 2025

Nemški minister za kmetijstvo je Alois Rainer

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

dr. Jože Podgoršek
Dogodki
08. 01. 2025

15. zelenjadarske urice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke