Obvestilo pred pozebo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča, da je po navedbah Agencije RS za okolje (ARSO) so tudi za prihodnje dni napovedana možnost jutranje pozebe in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe zaradi nizkih temperatur na kmetijskih rastlinah.
Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi so odvisne od fenofaze rastline in drugih dejavnikov, so že prejšnji teden ob začetku hladnega vala pojasnili na Arsu. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.
Medtem, ko ponekod marelice že zaključujejo cvetenje ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve, češnje in višnje predvsem na Primorskem in jugovzhodni Sloveniji že v polnem cvetenju. Zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma v fazi brstenja in prehajanja v fazo odpiranja brsta.
Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, kakšno stopinjo več mrazu še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja.
Na spodnji povezavi so dostopne številne informacije in tehnološka navodila v povezavi s preventivnim ravnanjem, varstvom sadovnjakov in na splošno glede ravnanja pred pozebo:
Informacije in tehnološka navodila za sadjarje za varstvo sadovnjakov pred pozebo
Za pomoč pri ugotavljanju, kdaj nastopijo kritične temperature smo povzeli preglednico, ki je dostopna v tehnoloških navodilih KGZS.
Preglednica: Občutljivost različnih sadnih vrst na spomladansko pozebo v različnih fazah razvoja (Zinoni et al, 2000)
Oznaka fenofaze | A | B | C-C3 | D-D3 | E-E2 | F-F2 | G | I | J |
Fenofaze | Zimski brst | Nabrekanje brstov | Odpiranje brsta- mišja ušesa | Vidni cvetni brsti – stadij balona | Začetek cvetenja | Polno cvetenje | Odpadanje venčnih listov | Cvetna čaša odpade –slačenje plodov | Debelitev plodov |
Breskve | |||||||||
Kritična temperatura °C | -4 | -4 | -3,3 | -2,8 | -2,2 | -1,8 | -1 | -1 | |
10 % poškodb pri °C | -6,1 | -3,9 | -3,3 | -2,7 | -2,2 | ||||
90 % poškodb pri °C | -15 | -9,1 | -5,6 | -4,4 | -3,9 | ||||
Slive | |||||||||
Kritična temperatura °C | -20 | -5 | -4 | -3 | -2,8 | -2 | -1,5 | -0,5 | |
10 % poškodb pri °C | -8,3 | -6,6 | -3,3 | -2,8 | -2 | -1,5 | |||
90 % poškodb pri °C | -16 | -14 | -5,6 | -5 | -5 | -5 | |||
Marelice | |||||||||
Kritična temperatura °C | -9,4 | -4 | -4 | -3,5 | -3 | -2,2 | -0,8 | -0,5 | -0,5 |
10 % poškodb pri °C | -6,2 | -4,9 | -4,3 | -2,9 | -2,6 | -2,3 | |||
90 % poškodb pri °C | -14 | -10 | -10 | -5,6 | -4,4 | -3,3 | |||
Češnje | |||||||||
Kritična temperatura °C | -5 | -4,5 | -2,2 | -1,7 | -1,1 | -1 | -1 | ||
10 % poškodb pri °C | -2,7 | -2,7 | -2,4 | -2,1 | |||||
90 % poškodb pri °C | -6,2 | -4,9 | -3,9 | -3,6 | |||||
Jablane | |||||||||
Kritična temperatura °C | -7 | -4 | -2,2 | -2 | -1,8 | -1,6 | -1,6 | ||
10 % poškodb pri °C | -9,4 | -5 | -2,8 | -2,2 | -2,2 | -2,2 | -2,2 | -2,2 | |
90 % poškodb pri °C | -17 | -9,4 | -6,1 | -4,4 | -3,9 | -3,9 | -3,9 | -3,9 | |
Hruške | |||||||||
Kritična temperatura °C | -7 | -6 | -2,8 | -2 | -1,6 | -1,5 | -1 | ||
10 % poškodb pri °C | -9,4 | -6,7 | -3,3 | -2,8 | -2,2 | -2,2 | |||
90 % poškodb pri °C | -18 | -14 | -5,6 | -5 | -4,4 | -4,4 | |||
Aktinidija | zelene konice | odprti listi | |||||||
Kritična temperatura °C | -15 | -2 | -1 | -0,5 | 0 | ||||
Vinska trta | |||||||||
Kritična temperatura °C | -15 | -8 | -2 | -2 | -2 | -1 |