Najbolj inovativna živila leta 2023
Inštitut za nutricionistko je januarja razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na trg dana v minulem letu. Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že deveto leto. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo kot ugodnim vplivom na okolje. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje – Dober tek Slovenija, podpira pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Letošnje nagrade so dobili:
– Don Don za polnozrnati kruh z lanom,
– Spar Slovenija za droženi kruh s semeni,
– MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico,
– Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija in linijo EGO proteini,
– Mlekarna Planika za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov,
– Barbio’s za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirine fuže z bučnimi semeni,
– Delamaris za ribje solate,
– Mercator IP za izdelke iz linije Minute »Chef’s choice«: obroke s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom.
Posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti je prejela Atlantic Droga Kolinska za Trajnostni program blagovne znamke Argeta.
Predstavitve nagrajenih izdelkov so vam dostopne na spletni strani Inštituta za nutricionistiko