• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Martinovanje v Ljubljani

Deli

Rado Stojanovič
08. 11. 2011

Martinovanje v Ljubljani

Prvo novembrsko soboto, le šest dni pred godom svetega Martina, si je ožje staro mestno jedro Ljubljane ponovno nadelo podeželska oblačila. »Ljubljana bo 5. novembra Slovenija v malem,« so obljubljali organizatorji. In obljube so izpolnili.

 

Goriška Brda na Bregu, Dolenjska, Bizeljsko Sremič in Bela krajina na Čevljarskem mostu, slovenska Istra pred ljubljansko mestno hišo, Vipavska dolina in Kras na Stritarjevi ulici, Štajerska in Prekmurje na Tromostovju in vzdolž Cankarjevega nabrežja in različni ponudniki izvrstnih slovenskih dobrot razporejeni po starem mestu – to je bila podoba Ljubljane na prvo novembrsko soboto. Skupaj 87 stojnic je tokrat po ocenah organizatorjev privabilo okoli deset tisoč obiskovalcev.

 

Ob svečanem odprtju je direktor prireditve, Rado Stojanovič povedal, da je namen Ljubljanske vinske poti, da predstavi vso pestrost ponudbe Slovenije, in da je lahko za marsikaterega obiskovalca le začetek spoznavanja vinskih in kulinaričnih dobrot slovenskega podeželja. Obenem se je zahvalil za podporo pri organizaciji Turizmu Ljubljana in ljubljanskemu županu Zoranu Janković, ki pa je poudaril, da prireditev prispeva k pestrosti turistične ponudbe Ljubljane in zanesljivo sodi v prostor za promet zaprtega starega mestnega jedra. Simona Žugelj, slovenska vinska kraljica je povedala, da takšne prireditve prispevajo k promociji slovenskih vin in dvigu kulture pitja. Slednje so vsi trije govorci večkrat poudarili. Prisotne so nagovorili tudi baron in grajska gospoda z Gradu Sevnica. Njihov vitez pa je z odprtjem penine s sabljo tudi uradno začel prireditev.

 

Za popestritev so poskrbele kulturno-umetniške skupine, in sicer KD Pihalni orkester Brda, folklorna skupina KD Janko Divjak iz Kapele, Briški harmonikarji, skupina ljudskih pevcev in godcev Porini pa počini ter folklorna skupina Semiška ohcet.

Prejšnja novica
Evropa in Svet
03. 11. 2011

Klanje prašičev na domačem dvorišču ni prepovedano

Naslednja novica
Zanimivosti
10. 11. 2011

Nešplja (Mespilus gremanicus)

Aktualno

Gospodarstvo
06. 06. 2025

Neupoštevanje stroke in kmetov ogroža prehransko varnost in podobo slovenskega podeželja

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke