• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Kmetijska svetovalna na tradicionalnem posvetu

Deli

obvestilo MKGP
27. 11. 2012

Kmetijska svetovalna na tradicionalnem posvetu

Pravkar minuli 27. posvet kmetijske svetovalne službe, ki je potekal v prostorih Centra za biotehniko in turizem v Novem mestu, je seveda imel osrednjo temo o prihodnosti skupne kmetijske politike. Vloga le te se je močno spremenila, nekoč je bila temelj zagotavljanja zadostnih količin hrane, danes pa je usmerjena v ohranjanje kulturne krajine, podeželja in tradicije. Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je v uvodnem govoru poudaril pomen posveta, ki je še toliko večji kot v preteklih letih, saj se z vedno hitrejšim tempom približujemo prelomu dveh programskih obdobij: zaključku programskega obdobja Skupne kmetijske politike 2007 – 2013 oziroma novemu programskemu obdobju Skupne kmetijske politike 2014 – 2020.

 

Ena izmed ključnih novosti, ki jih bo potrebno upoštevati pri pripravi navedenih dokumentov  bo svetovanje ter povezovanje najrazličnejših akterjev v operativne skupine Evropskih inovativnih partnerstev za učinkovitejši prenos znanja in inovacij v prakso. Pospeševanje prenosa znanja ter inovacij je celo prva izmed šestih prednostnih nalog evropske politike razvoja podeželja po letu 2013. Skupna evropska značilnost namreč je namreč v slabem oziroma pomanjkljivem prenosu znanja in inovacij v neposredno kmetijsko prakso.

 

Vse večja je konkurenca novi posredniki v sistemu, ki pa seveda delujejo na tržni podlagi. Razvojna omrežja, grozdi, soustvarjanje znanja ter druge oblike sodelovanja med različnimi akterji pa postajajo vedno bolj prisotne. Poglavitni razlog je ta, da se je linearni pristop h prenosu znanja in informacij od »zgoraj navzdol« izkazal za nezadostnega in neprilagojenega aktualnim spremembam. Tako je drugačen, bolj sistem pristop očitno za zdaj bolje sprejet in lahko pričakujemo, da bo to področje ključno za nadaljnji razvoj in tudi obstoj kmetijstva ter z njim povezanih členov po vseh agroživilskih verigah. Je pa minister Bogovič tudi povedal, da ima do Kmetijsko svetovalne službe visoka pričakovanja, saj ima z nekaj več kot 300 svetovalci izjemen strokovni potencial, s kmetovalci in podeželjem pa najbolj neposreden stik glede težav, pričakovanj in seveda razmišljanj o razvoju slovenskega kmetijstva.

Prejšnja novica
Novice
16. 11. 2012

Tradicionalni slovenski zajtrk

Naslednja novica
Novice
28. 11. 2012

Sanacija Vogrščka

Aktualno

shutterstock
Evropa in Svet
24. 06. 2025

Na cene hrane začenja vplivati tudi suša

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke