• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Čudoviti svet mil

Deli

30. 08. 2022

Čudoviti svet mil

Izšla je nova knjiga Karmen Gustinčar, tokrat o milih. Z vsebino je želela avtorica zagotoviti obilico informacij o postopku izdelave mila. Bralec tako ne dobi le znanja o izdelavi mila, narejenega po hladnem postopku, ampak še mnogo več. Za vse tiste, ki jim rokovanje z lugom ni blizu, je predstavljenih kar nekaj receptov za mila brez luga. Ta so še posebej primerna za otroke, ki se lahko zabavajo ob izdelavi svojega mila. V knjigi je skupaj 60 receptov mil s slikami, izdelanih po različnih postopkih. Namenjena je vsem, ki jih izdelava mila resnično navdušuje ali pa bi mogoče želeli poskusiti. V njej bodo našli ideje za svoja unikatna mila in nasvete, kaj narediti, če gre kaj narobe…
Prva multimedijska slovenska knjiga o izdelavi trdih mil, saj vsebuje video – poučen posnetek, kjer je prikazan celoten potek izdelave mila po hladnem postopku

Recept:
Milo sivka in jasmin
Kombinacija sivke in jasmina ustvari opojen, sladko cvetlični, poletni vonj mila, ki ga bo z veseljem uporabljala vsa družina.

Vrsta maščobe Količina Vrednost SAP Lug (NaOH)
olje makadamije 200 g x 0,139 = 27,80 g
macerat sivke* 250 g x 0,134 = 33,50 g
kokosovo maslo 350 g x 0,178 = 62,30 g
Skupaj 800 g 123,60 g

* izvleček sivke v oljčnem olju
Destilirana voda 123,60 x 2,5 = 309 g

Milo sivka in jasmin

Dodatki
1 žlica titanovega dioksida (v osnovnem olju)
2 g vijolične mice
2 g limonovo rumene mice
10–20 g eteričnega olja sivke
20–30 g eteričnega olja jasmina

Pripravimo lužno raztopino. Postavimo jo na stran in ohladimo na 35 do 40 °C. Segrejemo kokosovo maslo, da se raztopi. Odstavimo in primešamo obe vrsti olja. Maščoba mora biti enake temperature kot lužna raztopina. Nato lužno raztopino previdno vmešamo v maščobo. Mešamo, tako da se sestavine povežejo. Dodamo titanov dioksid in znova dobro premešamo.
Maso razdelimo na dva dela. Enega obarvamo vijolično in odišavimo z eteričnim oljem sivke, drugega pa rumeno in odišavimo z eteričnim oljem jasmina.
V kalup najprej nadevamo pol sivkine mase in nanjo počasi dolijemo tanjšo plast jasminove mase. Z žlico nekoliko poravnamo in dodamo preostalo sivkino maso. Ostalo jasminovo maso mešamo, da dobimo stepeni smetani podobno zmes. Z njo napolnimo dresirno vrečko in jo nabrizgamo po vrhu mila, kot bi krasili pecivo.
Maso pustimo stati v kalupu od 2 do 3 dni. Nato jo zvrnemo iz kalupa in narežemo na kose manjših mil, ki naj zorijo še od 4 do 6 tednov.

Knjiga je trdo vezana, 21 x 21 cm in ima 168 strani, cena: 24 €

Prejšnja novica
Evropa in Svet
26. 08. 2022

Industrija beljakovin in rastlinskega mesa

Naslednja novica
Gospodarstvo
31. 08. 2022

Poziv kmečkim sirarjem k udeležbi na 3. Festivalu slovenskih sirov

Aktualno

Evropa in Svet
27. 06. 2025

Prvi ukrep novega nemškega kmetijskega ministra

Strokovni nasveti
27. 06. 2025

Varstvo soje

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke