• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Čudoviti svet mil

Deli

30. 08. 2022

Čudoviti svet mil

Izšla je nova knjiga Karmen Gustinčar, tokrat o milih. Z vsebino je želela avtorica zagotoviti obilico informacij o postopku izdelave mila. Bralec tako ne dobi le znanja o izdelavi mila, narejenega po hladnem postopku, ampak še mnogo več. Za vse tiste, ki jim rokovanje z lugom ni blizu, je predstavljenih kar nekaj receptov za mila brez luga. Ta so še posebej primerna za otroke, ki se lahko zabavajo ob izdelavi svojega mila. V knjigi je skupaj 60 receptov mil s slikami, izdelanih po različnih postopkih. Namenjena je vsem, ki jih izdelava mila resnično navdušuje ali pa bi mogoče želeli poskusiti. V njej bodo našli ideje za svoja unikatna mila in nasvete, kaj narediti, če gre kaj narobe…
Prva multimedijska slovenska knjiga o izdelavi trdih mil, saj vsebuje video – poučen posnetek, kjer je prikazan celoten potek izdelave mila po hladnem postopku

Recept:
Milo sivka in jasmin
Kombinacija sivke in jasmina ustvari opojen, sladko cvetlični, poletni vonj mila, ki ga bo z veseljem uporabljala vsa družina.

Vrsta maščobe Količina Vrednost SAP Lug (NaOH)
olje makadamije 200 g x 0,139 = 27,80 g
macerat sivke* 250 g x 0,134 = 33,50 g
kokosovo maslo 350 g x 0,178 = 62,30 g
Skupaj 800 g 123,60 g

* izvleček sivke v oljčnem olju
Destilirana voda 123,60 x 2,5 = 309 g

Milo sivka in jasmin

Dodatki
1 žlica titanovega dioksida (v osnovnem olju)
2 g vijolične mice
2 g limonovo rumene mice
10–20 g eteričnega olja sivke
20–30 g eteričnega olja jasmina

Pripravimo lužno raztopino. Postavimo jo na stran in ohladimo na 35 do 40 °C. Segrejemo kokosovo maslo, da se raztopi. Odstavimo in primešamo obe vrsti olja. Maščoba mora biti enake temperature kot lužna raztopina. Nato lužno raztopino previdno vmešamo v maščobo. Mešamo, tako da se sestavine povežejo. Dodamo titanov dioksid in znova dobro premešamo.
Maso razdelimo na dva dela. Enega obarvamo vijolično in odišavimo z eteričnim oljem sivke, drugega pa rumeno in odišavimo z eteričnim oljem jasmina.
V kalup najprej nadevamo pol sivkine mase in nanjo počasi dolijemo tanjšo plast jasminove mase. Z žlico nekoliko poravnamo in dodamo preostalo sivkino maso. Ostalo jasminovo maso mešamo, da dobimo stepeni smetani podobno zmes. Z njo napolnimo dresirno vrečko in jo nabrizgamo po vrhu mila, kot bi krasili pecivo.
Maso pustimo stati v kalupu od 2 do 3 dni. Nato jo zvrnemo iz kalupa in narežemo na kose manjših mil, ki naj zorijo še od 4 do 6 tednov.

Knjiga je trdo vezana, 21 x 21 cm in ima 168 strani, cena: 24 €

Prejšnja novica
Evropa in Svet
26. 08. 2022

Industrija beljakovin in rastlinskega mesa

Naslednja novica
Gospodarstvo
31. 08. 2022

Poziv kmečkim sirarjem k udeležbi na 3. Festivalu slovenskih sirov

Aktualno

KGZS
Novice
14. 10. 2025

Obvestilo vinogradnikom – zlata trsna rumenica za leto 2025

Novice
10. 10. 2025

Duševno zdravje kmetov je zaskrbljujoče

Anton Jarc
Brezmesne slane jedi
01. 10. 2025

Rdeče zelje s krompirjem

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke