Čudoviti svet mil
Izšla je nova knjiga Karmen Gustinčar, tokrat o milih. Z vsebino je želela avtorica zagotoviti obilico informacij o postopku izdelave mila. Bralec tako ne dobi le znanja o izdelavi mila, narejenega po hladnem postopku, ampak še mnogo več. Za vse tiste, ki jim rokovanje z lugom ni blizu, je predstavljenih kar nekaj receptov za mila brez luga. Ta so še posebej primerna za otroke, ki se lahko zabavajo ob izdelavi svojega mila. V knjigi je skupaj 60 receptov mil s slikami, izdelanih po različnih postopkih. Namenjena je vsem, ki jih izdelava mila resnično navdušuje ali pa bi mogoče želeli poskusiti. V njej bodo našli ideje za svoja unikatna mila in nasvete, kaj narediti, če gre kaj narobe…
Prva multimedijska slovenska knjiga o izdelavi trdih mil, saj vsebuje video – poučen posnetek, kjer je prikazan celoten potek izdelave mila po hladnem postopku
Recept:
Milo sivka in jasmin
Kombinacija sivke in jasmina ustvari opojen, sladko cvetlični, poletni vonj mila, ki ga bo z veseljem uporabljala vsa družina.
Vrsta maščobe | Količina | Vrednost SAP | Lug (NaOH) |
olje makadamije | 200 g | x 0,139 | = 27,80 g |
macerat sivke* | 250 g | x 0,134 | = 33,50 g |
kokosovo maslo | 350 g | x 0,178 | = 62,30 g |
Skupaj | 800 g | 123,60 g |
* izvleček sivke v oljčnem olju
Destilirana voda 123,60 x 2,5 = 309 g
Dodatki
1 žlica titanovega dioksida (v osnovnem olju)
2 g vijolične mice
2 g limonovo rumene mice
10–20 g eteričnega olja sivke
20–30 g eteričnega olja jasmina
Pripravimo lužno raztopino. Postavimo jo na stran in ohladimo na 35 do 40 °C. Segrejemo kokosovo maslo, da se raztopi. Odstavimo in primešamo obe vrsti olja. Maščoba mora biti enake temperature kot lužna raztopina. Nato lužno raztopino previdno vmešamo v maščobo. Mešamo, tako da se sestavine povežejo. Dodamo titanov dioksid in znova dobro premešamo.
Maso razdelimo na dva dela. Enega obarvamo vijolično in odišavimo z eteričnim oljem sivke, drugega pa rumeno in odišavimo z eteričnim oljem jasmina.
V kalup najprej nadevamo pol sivkine mase in nanjo počasi dolijemo tanjšo plast jasminove mase. Z žlico nekoliko poravnamo in dodamo preostalo sivkino maso. Ostalo jasminovo maso mešamo, da dobimo stepeni smetani podobno zmes. Z njo napolnimo dresirno vrečko in jo nabrizgamo po vrhu mila, kot bi krasili pecivo.
Maso pustimo stati v kalupu od 2 do 3 dni. Nato jo zvrnemo iz kalupa in narežemo na kose manjših mil, ki naj zorijo še od 4 do 6 tednov.
Knjiga je trdo vezana, 21 x 21 cm in ima 168 strani, cena: 24 €