• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • 7. Šola mladih rejcev

Deli

24. 07. 2021

7. Šola mladih rejcev

VSE O TEM, KAKO PRIPRAVIMO ŽIVALI ZA RAZSTAVO
Na kmetijski šoli Grm – Centru biotehnike in turizma v Novem mestu je sredi julija potekala sedma šola mladih rejcev s sklepnim tekmovanjem v vodenju in pripravi živali za razstave. Šolo je pripravilo Društvo rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji v sodelovanju s Centrom biotehnike in turizma.Tekmovanja se je udeležilo 23 kandidatov, od tega jih je bilo 15 mlajših od 17 let. Priprava živali, ki so jih imeli mladi rejci na voljo, se je začela že dan prej, ko so živali pripeljali s paše in jih prvič oprali z vodo. V sredo zjutraj so prišli tekmovalci in si izbrali vsak svojo žival. V dveh dnevih in pol so jih potem morali pripraviti za razstavo, vendar to narediti ni niti lahko niti preprosto. Kot vse šole za mlade rejce doslej v Sloveniji je tudi tokratno vodila Erica Rijneveld iz Nizozemske. Najprej ležišča, potem še pranje. Za živali je bilo treba najprej pripraviti udobna ležišča iz slame in žaganja, ki ju nanašamo po
plasteh tako, da je ležišče kompaktno. Ko je bilo to opravljeno, sta bila na vrsti pranje živali in prikaz striženja živali. Vsi udeleženci so morali svoje živali postriči, jih oprati in jih naučiti »lepe hoje«. To pomeni, da je treba žival, ki si jo je vsak izbral sam, navaditi, da hodi za vodnikom tako, kot želi vodnik. Tudi striženje živali je bilo kar zahtevno delo, ker je bilo za telice, ki so bile izbrane za pripravo na tekmovanje, to nekaj novega. Posebno pri mladih živalih je bila potrebna velika previdnost pri striženju nog, saj žival, nevajena tega, zelo hitro lahko brcne. Živali so tudi zelo občutljive in zato nemirne, ko jih strižemo po glavi. Ko je žival po večini postrižena, je treba pripraviti še trebušno in hrbtno linijo; to se naredi zadnji dan oziroma malo prej, preden se živali predstavijo pred sodniki. Hrbtna linija je zelo pomembna in za to, kako se pripravi, so dobili mladi rejci zelo dobra navodila, ki jih je
treba zelo natančno upoštevati. Zelo pomembna je tudi zadnja noč pred razstavo. Prostor mora biti ves čas čist, iztrebke pa je treba uloviti v vedro tako, da je tudi ležišče čisto. Mladi rejci so bili razdeljeni v skupine, tako da so si lahko pomagali med seboj. Od začetka šole pa do končne predstavitve morajo tekmovalci dežurati podnevi in ponoči: pri tem se morajo izmenjavati in ves čas spremljati dogajanje. Po dveh napornih dnevih priprav so nato v petek zjutraj začeli urejati podrobnosti, kot so posebna priprava repa, ureditev hrbtne in trebušne linije ter manjši vizualni popravki. Zadnji dan je tekmovanjeZa tekmovanje so bili tekmovalci razdeljeni v tri skupine. V dveh skupinah mlajših in eni skupini starejših tekmovalcev so se potegovali za najboljšo uvrstitev. Tekmovanje je potekalo tako, da je ocenjevalka Erica Rijneveld izbrala po najboljše tri iz vsake od obeh mlajših skupin, na koncu pa je med najboljšimi šestimi tekmovalci izbrala zmagovalca mlajše skupine. To je postal Matic Zrnec, medtem ko je drugo mesto pripadlo najmlajši tekmovalki, Luciji Sitar Šarec. V skupini starejših tekmovalcev je zmagal David Grginič, drugo mesto pa je dosegel Anže Brglez. Vsi prvo- in drugouvrščeni so prejeli pokale, ki jim jih je podelilo društvo, od podjetja GPZ, z. o. o., pa so dobili strojček za striženje živali. Nagrade bodo mlade tekmovalce spominjale, da se s trudom lahko doseže marsikaj v življenju. Erica pa je seveda podelila tudi pokal tekmovalcu za najboljše pripravljeno žival, ki ga je dobil Dominik Sladič. Vsem tekmovalcem čestitamo in smo zelo veseli ter ponosni donatorji mladim. V video si lahko pogledate kako se je dogajalo: https://youtu.be/RAHGfGnfDOI

Prejšnja novica
Evropa in Svet
20. 07. 2021

Pobuda za reje brez kletk

Naslednja novica
Evropa in Svet
05. 08. 2021

Od zdaj naprej višja predplačila

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke