• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Gospodarstvo
  • Umik krmnega dodatka lizina

Deli

Darinka Sebenik
09. 09. 2011

Umik krmnega dodatka lizina

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, je na podlagi rezultatov analiz izvedel umik krmnega dodatka lizina, proizvajalca Ajinomoto interanericana iz prometa, zaradi ugotovljene potvorbe.

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Inšpekcija za kontrolo krme, je na podlagi obvestila Carinske uprave Republike Slovenije o sumu kršenja intelektualnih pravic, pri proizvajalcu krmnih mešanic v Sloveniji, 22. 7. 2011 opravila pregled spornega krmnega dodatka lizina, proizvajalca Ajinomoto interanericana, proizvedeno v Braziliji po licenci Ajinomoto Co. Zaradi podanega sum je bila že takrat uporaba omenjenega krmnega dodatka prepovedana, in sicer do pridobitve analiznega izvida, ki bi potrdil skladnost z označenim 78-odstotnim deležem lizina. Centralni laboratorij Kmetijskega inštituta Slovenije v vzorcu te krme lizina ni zaznal, kar pomeni, da gre za potvorbo. Uvoznik je že izvedel umik sporne krme iz prometa. O ugotovitvah so bile preko sistema RASFF obveščene tudi druge države članice EU.

Lizin je ena od esencialanih aminokislin, ki se v telesu ne morejo sintetizirati v dovolj velikih količinah in ga moramo zato vnašati s hrano ali s krmo. Lizin je ponavadi v obliki kristalnega prahu, bledo rumene barve, brez posebnega vonja in se ga proizvaja s fermentacijo naravnih surovin kmetijskega izvora, kot so melasa sladkorne pese ali hidrolizati škroba.

Prejšnja novica
Gospodarstvo
02. 09. 2011

Na Hrvaškem zelo dobra letina žit

Naslednja novica
Slovenija
13. 09. 2011

Oporečno mleko iz mlekomatov?

Aktualno

shutterstock
Evropa in Svet
24. 06. 2025

Na cene hrane začenja vplivati tudi suša

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke