• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Gospodarstvo
  • Predlog uredbe o finančnem okvirju in sadilnih pravicah

Deli

obvestilo MKGP
06. 04. 2017

Predlog uredbe o finančnem okvirju in sadilnih pravicah

Foto: Darinka Sebenik

Na zasedanju Sveta za kmetijstvo in ribištvo je predsedstvo predstavilo kompromisni predlog omnibus uredbe na podlagi razprav ter prejetih predlaganih dopolnitev držav članic. Za Slovenijo je kompromisni predlog sprejemljiv. Minister mag. Dejan Židan pravi, da je Slovenija pozorna predvsem na proizvodno vezna plačila, kjer se predvideva uvedba večje prožnosti pri izvajanju sheme. Pri ukrepih za mlade kmete sprejemljivo, da se ohrani obstoječi prag 90 ha. Glede »aktivnega kmeta« pa podpira spremembe, ki daje državam članicam več možnosti, da sistem prilagodijo na lastne razmere oziroma, da se lahko celo odločijo, da pogojev za aktivnega kmeta niti ne izvajajo.

 

Glede ukrepov za upravljanje dohodkovnih tveganj pa je mag. Židan dejal, da Slovenija podpira znižanje praga za dodelitev pomoči na 20%, ter da se lahko javna sredstva nameni tudi za zagon delovanja vzajemnih skladov.

 

Kompromisni predlog vsebuje tudi predlog dopolnitev pravil pri dodeljevanju sadilnih pravic za vinograde ter spremembe pri definiciji vina. Predlagano je, da se v okviru odločitve za dodelitve sadilnih pravic za vinsko trto lahko zahteva tudi minimalno velikost in dajo lahko prednost mladim kmetom. Slovenija je podprla predlog Francije glede spremembe definicije vina, kjer bi bila dovoljena uporaba metode koncentracije tudi za vina z več kot 15% alkohola. Ta metoda je sedaj dovoljena za vina do 15% alkohola z namenom povečanja deleža sladkorja (sladka vina).

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
04. 04. 2017

Valtra osvojila Red Dot Design Awards 2017

Naslednja novica
Novice
07. 04. 2017

Kmetijsko-obrtni sejem v Komendi je odprt

Aktualno

shutterstock
Evropa in Svet
24. 06. 2025

Na cene hrane začenja vplivati tudi suša

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke