Odkupne cene mleka v Sloveniji – april 2013
Po podatkih tržno informacijskega sistema (TIS), ki deluje v okviru Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, je bila aprila 2013 povprečna odkupna cena surovega mleka franko rampa mlekarna 32,79 evra za 100 kilogramov mleka (marca 32,70 za 100 kilogramov), kar pomeni, da se je cena zvišala za 0,09 evra za 100 kilogramov. Preračunano na vsebnost 3,70 odstotka mlečne maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, do 100 tisoč mikroorganizmov in do 400 tisoč somatskih celic, pa je bila povprečna odkupna cena 31,15 evrov za 100 kilogramov mleka (marca 31,05 evrov za 100 kilogramov), torej je višja za 0,10 evra za 100 kilogramov. Vse mlekarne skupaj so aprila 2013 odkupile 28.877.956 kilogramov mleka (marca 29.555.308 26.291.043 kilogramov), kar pomeni, da je bil odkup nižji kot predhodni mesec, vendar pa je to v tem času značilno. Vendar je precej bolj zaskrbljujoč podatek, da je bilo v primerjavi z letom 2012 pa je bilo aprila 2013 na letni ravni oddano za 7,56 odstotka manj mleka.
Odkupne cene mleka pri odkupovalcih v Sloveniji
Mesečno poročilo za cene pri odkupovalcih aprila 2013 kažejo, da je bila ponderirana odkupna cena 31,10 evra za 100 kilogramov mleka (marca 30,92), kar pomeni 0,18 evra višja cena kot mesec poprej. Preračunano na standardno kakovost (3,7 % masti, 3,15 % beljakovin) pa so za mleko aprila plačali le 27,46 evra za 100 kilogramov (marca 27,08 evra za 100 kilogramov) ali 38 centov več, kot mesec poprej. Aprila 2012 pa so odkupili 42.836.495 kilogramov, kar je manj, kot maja (april 43.741.515 kilogramov).