Odkupne cene mleka v Evropskih mlekarnah aprila
V poročilu nizozemske organizacije za kmetijske trge (LTO) je zadnja objava cen mleka, plačanega aprila 2013. Cene zbirajo po večjih evropskih mlekarnah in povprečna odkupna cena, ki je navedena v preglednici, velja za 100 kilogramov mleka standardne kakovosti. Povprečna cena za 12 mesecev je preračunana na 4,2 odstotka maščobe in 3,4 odstotka beljakovin. Kot lahko razberete iz preglednice, je bila aprila povprečna odkupna cena 34,16 evra za 100 kilogramov (marca 34,41 evra za 100 kilogramov), kar pomeni, da je bila cena mleka glede na mesec poprej nižja za 25 centov za 100 kilogramov. V primerjavi z aprilom 2012 pa je bila cena višja za 6,2 odstotka ali 1,99 evra. Glede na dolgoletne primerjave cen je to daleč najvišje povišanje cen mleka na letni ravni, odkar v LTO spremljajo odkupne cene.
Pregled gibanja cen pokaže dokaj živahno dogajanje, saj so aprila mlekarn spreminjale cene in to nekatere navzgor, druge pa navzdol. Mlekarne na Nizozemskem in v Belgiji so mleko zvišale, v Franciji in Italiji pa so jih znižali. Napovedi za naprej so, da bodo cene mleka maja in junija spet nekoliko višje, in sicer bo Arla Foods in FrieslandCampina zvišali ceno za več kot 3 evre, največji nemški mlekarni za 2 evra in Alois Müller za 3,50 evra. Tudi v britanski mlekarni Dairy Crest bo cena višja za 1,1 peni za liter, vendar šele od avgusta letos. Največje presenečenje je napoved novozelandske Fonterre, ki je za začetek novega odkupnega leta napovedala ceno 7 novozelandskih dolarjev za kilogram vsebnosti (beljakovin in maščob), kar je daleč najvišja cena v zgodovini te mlekarne.
Še vedno poudarjajo težave francoskih kmetov. Njihove mlekarne aprila niso veliko spreminjale cen, še vedno pa rejcem dodajo dodatek v višini 2,5 evra za 100 kilogramov. Kot je bilo pričakovati, ga rejcem po končani sezoni ne bo treba vračati in se bo preneslo naprej v poletno sezono.