• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Gospodarstvo
  • Nacionalni inštitut za hrano do leta 2026

Deli

Darinka Sebenik priredba po MKGP
31. 05. 2021

Nacionalni inštitut za hrano do leta 2026

Foto: Darinka Sebenik

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes dopoldne udeležil okrogle mize v organizaciji Slovenske tiskovne agencije na temo: Nacionalni inštitut za hrano, pot do inovativnih in kakovostnih živilskih izdelkov. Ustanovitev inštituta je predvidena v Nacionalnem načrtu za okrevanje in odpornost (NextGen).  Udeleženci okrogle mize (sodelovali so tudi Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, dekanja Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani Nataša Poklar Ulrih ter predsednik uprave družbe Pivka perutninarstvo Janez Rebec) so skušali odgovoriti na vprašanja, zakaj potrebujemo tak inštitut ter kakšne dobrobiti tovrstna institucija prinaša kmetijstvu, živilski industriji in potrošnikom.

Slovenija je ena redkih držav EU, ki je področje hrane in kmetijstva vključila v sklad za okrevanje in v njegovem  okviru je predvidena ustanovitev inštituta za hrano. »Inštitut za hrano bo vozlišče znanj in aktivnosti. Komuniciral bo s potrošniki ter iskal nove priložnosti. Inštitut bo križišče med potrebami primarnega, kmetijskega, živilsko-predelovalnega, gostinskega in tudi trgovskega sektorja. Namen inštituta je povezovanje vseh deležnikov med sabo,« je na okrogli mizi izpostavil minister dr. Podgoršek. Devetdeset odstotkov primarnega sektorja namreč sestavljajo mala in srednja podjetja, zato tak inštitut nujno potrebujemo. V raziskovalnih ustanovah in podjetjih obstajajo in nastajajo nove tehnologije, obstaja tudi dobra oprema, vsa ta znanja, opremo in rezultate vseh raziskovanj pa je potrebno »spraviti v življenje, v podjetništvo«, je izpostavil minister Podgoršek. Za vzpostavitev inštituta je predvidenih 5,3 milijona evrov. Podrobnosti glede načrtovanega inštituta sicer še niso znane, saj morajo sklad za okrevanje in razvoj potrditi na ravni Evropske unije. Razpis za izvajalca bo predvidoma objavljen spomladi prihodnje leto. »Skrajni rok za vzpostavitev inštituta je leto 2026, a si želimo, da bi zaživel prej,« je še povedal minister Podgoršek.

Foto: Arhiv Glas dežele – Dobrote slovenskih kmetij leta 2017

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
28. 05. 2021

Govedorejcem 6 milijonov evrov iz EU

Naslednja novica
Evropa in Svet
01. 06. 2021

Svetovni dan mleka – 1. junij

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke