• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Govedoreja
  • Meso istrskega goveda – boškarina zaščiteno

Deli

obvestilo MKGP
21. 11. 2022

Meso istrskega goveda – boškarina zaščiteno

Logotip Meso isterskega goveda - boškarina

Evropska komisija je danes v Uradnem listu objavila Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2022/2267 z dne 14. novembra 2022 o vpisu imena v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb (»Meso istarskog goveda-boškarina/Meso istrskega goveda – boškarina« (ZOP)). To je že tretji proizvod iz Istre, ki sta ga skupaj zaščitili Slovenija in Hrvaška.
Vlogo za zaščito »mesa istrskega goveda – boškarina/ mesa istarskog goveda – boškarina« z zaščiteno označbo porekla so skupaj pripravili slovenski in hrvaški rejci boškarina, vlogo pa je na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložila Kmetijska zadruga (KZ) Agraria iz Kopra.
»Meso istrskega goveda – boškarina« pridobivajo iz avtohtone pasme, poznane kot Istrsko govedo, ki se skoti na geografskem območju istrskega polotoka, kvarnerskega otočja, kraške planote, Čičarije, Podgrajskega podolja, vključno z južnimi obronki Brkinov.
Domneva se, da je Istrsko govedo ime »boškarin« dobilo zaradi tradicionalnega načina reje in krmljenja, ko so številni lastniki poleti, zaradi pomanjkanja paše, živali peljali v gozd, kjer jedle večinoma liste dreves (»boška« – gozd, visoko rastlinje).
Danes primarna krma živali temelji na voluminozni krmi (paša, slama), ki se proizvaja na geografskem območju, prav tako pa morajo tudi vse faze proizvodnje »mesa istrskega goveda – boškarina«, od telitve do zakola, potekati na geografskem območju.
»Meso istrskega goveda – boškarina« mora nadzorovano zoreti vsaj 15 dni. Je svetlo rožnate do temno rdeče barve, z zmerno vsebnostjo medmišične maščobe (marmornato strukturo), aromatično, prijetnega vonja ter polnega, značilnega okusa govedine. Po končanem zorenju se lahko »meso istrskega goveda – boškarina« hitro zamrzne ali pa da na trg kot sveži proizvod. Ker je mehko in sočno, je primerno za različne mesne jedi, vendar se njegove specifične lastnosti najbolje izrazijo v postopkih, ki zahtevajo daljšo mokro toplotno obdelavo.
V prodaji je označeno s skupnim simbolom »Meso istrskega goveda – boškarina/ Meso istarskog goveda – boškarina/«.
Preden proizvajalci pričnejo s proizvodnjo »Mesa istrskega goveda – boškarina«, morajo pridobiti certifikat, da njihova proizvodnja poteka skladno s specifikacijo.
Certificirani proizvajalci proizvodov iz shem kakovosti so razvidni iz spletnega iskalnika »Evidenca shem kakovosti«.
V postopku zaščite pri Evropski komisiji sta še dve skupni vlogi Slovenije in Hrvaške – za Istrski ovčji sir in Istrski med.

Prejšnja novica
Novice
18. 11. 2022

Novi primeri visoko patogene aviarne influence pri labodih grbcih

Naslednja novica
Novice
30. 11. 2022

Šesti popis živil vključuje tudi košarico sadja in zelenjave

Aktualno

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Slovenija
10. 06. 2025

Kmetijstvo prihodnosti

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke