Japonska letos država partnerka na sejmu
Japonska, dežela vzhajajočega sonca! Za mnoge od nas je to dežela tam nekje daleč stran. Kot vemo, je njihova kulinarika nekoliko drugačna od evropske. Med posebnostmi, ki smo si jih ogledali na sejmu AGRA 2022, so bile japonske slive v soli in govedina wagyu. Dejstvo je, da so izjemno znani prav po tem govejem mesu. Glede na velikost japonskih kmetij to niso velike vzreje. Pomembno je, da je meso čim bolj pravilno prepredeno z maščobo (marmorirano). Kilogram vakuumsko pakiranega mesa stane na evropskem trgu približno 200 evrov, na Japonskem pa tudi več kot 100 evrov. To velja za ceno mesa, ki ga vidite na fotografiji, saj je ta odvisna od stopnje marmoriranosti. Bolj je marmorirano, dražje je. Posebnost tega mesa so tudi začimbe, ki jih imajo posebej zanj. Biti mora predvsem čim manj pečeno. Okus je nekaj posebnega in meso se v ustih dejansko raztopi.