Cene mleka spet padajo
Že nekaj časa se pridelovalci mleka sprašujejo kaj bo s ceno mleka. Dejstvo je, da je to področje velika neznanka, ki jo spremljajo tudi špekuliranja. Kaj bo, je težko napovedati, zagotovo pa ste bralci Glasa dežele prebrali analizo trga mleka, ki smo jo objavili decembra in jo je spisal David Prinčič. Povprečna odkupna cena mleka je bila v velikih evropskih mlekarnah decembra 2014 32,95 evra za 100 kilogramov, standardne kakovosti.
Decembra pa niso znižale odkupne cene vse mlekarne, ampak zgolj nekatere. Najbolj občuten padec so doživeli pridelovalci, ki oddajo mleko v DOC Chees, saj je bila cena nižja kar 3,84 evra glede na mesec november. FrislandCampina pa je ceno znižala za 3,64 evra in napovedala znižanje v januarju za pol evra. Vendar pa bo cena višja za 1,25 evra za mleko, odkupljeno v februarju.
Mlekarne v Veliki Britaniji morajo zdaj, po prostovoljnem dogovoru z rejci ob koncu leta, napovedati odkupno ceno vsaj en mesec vnaprej. Tako je cena zdaj znana do konca marca. Dairy Crest je znižala ceno od januarja do konca marca za 4,80 evra. Skoraj podobno bi doživeli v mlekarni First Milk, vendar so člani združenja rejcev (zadruga) sprejeli del tveganja z doplačilom in tako First Milk ne bo znižala cene v taki meri.
Danska Arla je napovedala padec cen za januar za 2,47 evra za 100 kilogramov standardne kakovosti in naj bi tako ostalo tudi v februarju. Nemške mlekarne so ceno znižale za en evro, Granarolo pa za 2,76 evra.
Prvič po dolgih mesecih pa smo lahko zasledili zelo močan upad cen v ZDA, saj je nižja kar za 7,55 evra.
Kaj pa Slovenija? Cena sicer ni na dnu, je pa blizu dna. Glede na to, da izvozniki plačujejo 5 do 6 centov za kilogram mleka za prevoz v Italijo in so decembra plačevali mleko po več kot 34 centov za liter lahko hitro izračunamo, koliko mlekarne v Sloveniji pridobijo v primerjavi z italijanskimi. Zelo težko je napisati končno ceno, ker je ta odvisna od vsebnosti beljakovin in drugih kakovostnih parametrov, z izjemo maščobe. Je pa cena zdaj, vsaj za italijanski trgi nekaj nad 30 centov.
Po podatkih ARSKTRP je bila je bila decembra 2014 povprečna odkupna cena surovega mleka franko rampa slovenske mlekarna 34,09 evra za 100 kilogramov mleka. Če to ceno preračunano na vsebnost 3,70 odstotka mlečne maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, do 100 tisoč mikroorganizmov in do 400 tisoč somatskih celic, pa je bila povprečna odkupna cena 32,64 evrov za 100 kilogramov mleka.
Odkupnih cen za posamezno mlekarno nismo pridobiti, smo pa dobili zagotovilo, da ima najvišjo odkupno ceno mlekarna Planika, kjer rejci dobijo več kot če bi mleko prodajali v Italijo.