• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Gospodarstvo
  • Bakterija, ki povzroča mrzlico Q – v mleku je, v kravah ne

Deli

Darinka Sebenik
30. 08. 2011

Bakterija, ki povzroča mrzlico Q – v mleku je, v kravah ne

Foto: Darinka Sebenik

Prejšnji teden je Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj objavil naslednje opozorilo: Veterinarske uprave Republike Slovenije Območni urad Kranj nas je 25. 8. 2011 obvestil, da so v okviru rutinskega vzorčenja surovega mleka na treh mlekomatih na Gorenjskem odkrili prisotnost bakterije Coxiella burnetii. Na posestvih, od koder je okuženo mleko prišlo, Veterinarska uprava že oziroma še izvaja ukrepe, vendar bolezni pri živalih niso opazili. Odredili so ukrepe za zaščito potrošnikov z obveznim navodilom na mlekomatu uporabnikom, da je treba mleko pred uporabo obvezno prekuhati.

 

Bakterija Coxiella burnetii namreč lahko povzroča bolezen mrzlico Q, ki se prenaša z živali na človeka in jo najdemo po vsem svetu. Omenjena bakterija se lahko prenaša z aerosoli ali neposrednim stikom; prenaša se tudi z zaužitjem. Okužbe pri živalih so lahko prisotne več let, lahko pa tudi vse življenje. Organizmi se pri živalih naselijo v mlečnih žlezah, vimenskih bezgavkah, maternici, posteljici in zarodku; bakterije se lahko ob naslednjih brejostih ali laktacijah izločijo v mleko, posteljico in izcedke iz reproduktivnih organov. Pri prenosu imajo pomembno vlogo klopi, ki lahko okužbo prenesejo tudi na udomačene živali. Večino okužb pri ljudeh povezujemo z govedom, ovcami in kozami.

 

Z Veterinarske uprave RS pa so povedali, da če v mleku iz mlekomata ob pregledu ugotovijo prisotnost bakterije Coxiella burnetii, uradni veterinar začasno prepove prodajo surovega mleka ali pa odredi obveščanje potrošnikov z napisom, da je potrebno mleko obvezno prekuhavati. Tako so ravnali ob zadnjem primeru, odkritem na Gorenjskem, obstaja pa tudi druga možnost, in sicer da lastnik mlekomata zamenja dobavitelja. Kadar odkrijejo omenjene bakterije v mleku se opravi pregled celotne črede in klinično pregleda živali, vendar v odvzeti vzorci niso pokazali znakov Q mrzlice.

 

Glede prisotnosti bakterije v mleku in nevarnosti si več lahko preberete na:

http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/PDF/mrzlicaQ.pdf

 

Po zadnjih raziskavah je v mleku bila bakterija Coxiela burnetii, ki povzroča mrzlico Q, pri pregledanih živalih pa ne. Vprašanja od kod bakterija v mleku na mlekomatih, če bakterije ni v živalih, je torej logično in upravičeno.

Prejšnja novica
Gospodarstvo
29. 08. 2011

Jože Prus vinar leta že tretjič zapored

Naslednja novica
Slovenija
31. 08. 2011

Mučenja ovac na posestvu Belvedur ni bilo

Aktualno

shutterstock
Evropa in Svet
24. 06. 2025

Na cene hrane začenja vplivati tudi suša

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke