Zaščiteno porekla za vino in sol
Evropska komisija je sredi oktobra podelila označbo zaščitnega porekla za vino »Vézelay« iz Francije in sol »Garam Amed Bali/Bunga Garam Amed Bali« iz Indonezije.
»Vézelay« je suho, belo vino, bledo rumene barve. Ima opazen cvetlični značaj, podkrepljen z veliko svežino in elementarnim okusom. Pridelujejo ga v departmaju Yonne v Bourgogne. V vinogradih velja tradicionalna tehnika pridelave Burgundije: visoka gostota sajenja, rez na ostrogo in rešetka. Metode pridelave vina in relativno kratka obdobja staranja privedejo do posebnega izraza vin ZOP »Vézelay«, katerih glavne organoleptične lastnosti so svežina, mineralnost in cvetlične arome.
»Garam Amed Bali« je oznaka za morsko sol Amed (Bali) in »Bunga Garam Amed Bali« (Bali). »Garam Amed Bali« in »Bunga Garam Amed Bali« sta ročno pridelani morski soli, pridobljeni izključno v regije Amed, na Baliju, pridobljeni z ekstrakcijo mineralov soli iz morske vode z glineno zemljo. Glinena tla, ki so posušena in obogatena z minerali soli, se nato sperejo s svežo morsko vodo skozi filtracijski sistem iz pletenega bambusa, da se sprostijo minerali soli in proizvede slanica, ki se nato odloži v rezervoarje za sušenje soli, sestavljene iz debel kokotierja oz. palme, prerezane na dvoje za kristalizacijo. Edinstvene lastnosti »Garam Amed Bali« in »Bunga Garam Amed Bali« izhajata iz ameda, to je čiste morske vode, uporabe amedove glinene zemlje za pridobivanje mineralov soli, s tradicionalno opremo in ekskluzivno metodo kristalizacije soli, ki jo izvaja že več kot 700 let.