• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Sadjarstvo in vinogradništvo
  • Zaščiteno porekla za vino in sol

Deli

Priredba in prevod Darinka Sebenik
25. 10. 2022

Zaščiteno porekla za vino in sol

Regia Burgundija, vino Vézelay

Evropska komisija je sredi oktobra podelila označbo zaščitnega porekla za vino »Vézelay« iz Francije in sol »Garam Amed Bali/Bunga Garam Amed Bali« iz Indonezije.
»Vézelay« je suho, belo vino, bledo rumene barve. Ima opazen cvetlični značaj, podkrepljen z veliko svežino in elementarnim okusom. Pridelujejo ga v departmaju Yonne v Bourgogne. V vinogradih velja tradicionalna tehnika pridelave Burgundije: visoka gostota sajenja, rez na ostrogo in rešetka. Metode pridelave vina in relativno kratka obdobja staranja privedejo do posebnega izraza vin ZOP »Vézelay«, katerih glavne organoleptične lastnosti so svežina, mineralnost in cvetlične arome.

Indonezijksa sol Garam Amdd Bali

»Garam Amed Bali« je oznaka za morsko sol Amed (Bali) in »Bunga Garam Amed Bali« (Bali). »Garam Amed Bali« in »Bunga Garam Amed Bali« sta ročno pridelani morski soli, pridobljeni izključno v regije Amed, na Baliju, pridobljeni z ekstrakcijo mineralov soli iz morske vode z glineno zemljo. Glinena tla, ki so posušena in obogatena z minerali soli, se nato sperejo s svežo morsko vodo skozi filtracijski sistem iz pletenega bambusa, da se sprostijo minerali soli in proizvede slanica, ki se nato odloži v rezervoarje za sušenje soli, sestavljene iz debel kokotierja oz. palme, prerezane na dvoje za kristalizacijo. Edinstvene lastnosti »Garam Amed Bali« in »Bunga Garam Amed Bali« izhajata iz ameda, to je čiste morske vode, uporabe amedove glinene zemlje za pridobivanje mineralov soli, s tradicionalno opremo in ekskluzivno metodo kristalizacije soli, ki jo izvaja že več kot 700 let.

Prejšnja novica
Novice
21. 10. 2022

21. oktober – dan jabolk

Naslednja novica
Novice
27. 10. 2022

Kmetica leta 2022 je Majda Sinreih

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke