Srebrno priznanje na World cheese awards
Že dalj časa z zanimanjem spremljamo številna tuja tekmovanja in ocenjevanja sirov in zdelo se nam je, da je prišel, ko se lahko na svetovni sirarski zemljevid vključi tudi Slovenija.
V četrtek, 16. 11. 2016 je v španskem San Sebastianu že devetindvajsetič zapored potekalo mednarodno sirarsko tekmovanje World cheese awards. To je za največje sirarsko ocenjevanje na svetu, na katerem sodeluje več kot trideset držav. Dvestopetdeset članska komisija ocenjuje približno tri tisoč vzorcev sira, ki so deljeni v več kategorij. Na podlagi točkovanja ob koncu razglasijo absolutnega zmagovalca, siri, ki prejmejo zadostno število točk, pa so prejemniki bronastega, srebrnega, zlatega ali super zlatega odličja.
Slovenija do letos še ni imela svojega predstavnika na tem ocenjevanju. Zato smo se odločili in poslali sir Kozovč, katerega posebnost je predvsem ta, da je izdelan iz mešanice kozjega in ovčjega mleka. Kombinacija mleka, postopek izdelave in nekajmesečno zorjenje v kleti siru doprinese posebno in edinstveno aromo ter bogat in poln okus.
Sir Kozovč povezuje arome in okuse zaradi katerih ga uvrščamo med svoje top gurmanske sire, ob tem pa je izjemno priljubljen tudi med našimi strankami, zaradi česar odločitev, da v Španijo pošljemo ravno ta sir, ni bila težka.